Νίκος Τσιφόρος: «Πώς κατάλαβαν ότι είμαι καθίκι;»

Ιστορική ατάκα του Μίμη Τσιφόρου ενδεικτική της ικανότητάς του να αυτοσαρκάζεται...

Νίκος Τσιφόρος: «Πώς κατάλαβαν ότι είμαι καθίκι;»

Η Ελένη Ζαφειρίου, η μπαρουτοκαμπνισμένη ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είχε, εκτός των άλλων, μνημονεύσει την αμίμητη ατάκα του Μίμη Τσιφόρου στο περιθώριο των γυρισμάτων της ταινίας «Η νεκρή πολιτεία».

Πρόκειται για ταινία παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1951, με κάμεραμαν τον ίδιο τον Φίνο, καθώς ο Ντίντης Καρύδης απουσίαζε για κάποιο λόγο, σε σενάριο και σκηνοθεσία Φρίξου Ηλιάδη.

Ο Νίκος Τσιφόρος έτυχε να βρεθεί στα γυρίσματα και η Ελένη Ζαφειρίου θυμόταν μια απίστευτη σκηνή, που μαρτυρά το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του απαράμιλλου Τσιφόρου.

Καθόμασταν κάτω από τα πλατάνια. Είχε έρθει και ο Τσιφόρος στο γύρισμα. Εμείς καθόμασταν κάτω από τα πλατάνια: Ο Νίκος Τζόγιας, ο Νάσος Κεδράκας, η Ειρήνη Παπά κι εγώ. Μαζί μας και κάνα δυο κομπάρσοι. Φτάνοντας κοντά μας ο Τσιφόρος μας είπε γελώντας: «Βρε παιδιά με κουτσούλησαν τα πουλιά. Πώς κατάλαβαν ότι είμαι καθίκι;» Ήταν πολύ χαριτωμένος.

Ο Νίκος Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1909 και ήταν ένας άνθρωπος που τα έκανε όλα και τα έκανε καλά: Συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Γνωστός για τα Παιδιά της Πιάτσας και για τα Παλιόπαιδα τα ατίθασα αρίστευσε τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Πέθανε το 1970 ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του στον κινηματογράφο ήταν και η περίφημη κωμωδία:

«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός»