Ο Ηλίας του 16ου: Η ατάκα του Χατζηχρήστου που έγινε λαϊκή ρήση

Η αμίμητη ατάκα του Χατζηχρήστου που έμεινε στην Ιστορία

Ο Ηλίας του 16ου: Η ατάκα του Χατζηχρήστου που έγινε λαϊκή ρήση

«Ο Ηλίας του 16ου» είναι μια κορυφαία κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου και γυρίστηκε στο λυκόφως της δεκαετίας του '50.

Κωμωδία με καίριο κοινωνικό και πολιτικό νόημα, η δημιουργία του Αλέκου Σακελλάριου μεταπήδησε από το θέατρο όπου τον ομώνυμο ήρωα ενσάρκωνε ο Βασίλης Λογοθετίδης, στη μεγάλη οθόνη. Εδώ ο ρόλος πέρασε σε ένα νεώτερο ηθοποιό, τον Κώστα Χατζηχρήστο δίνοντάς του το πιο ακριβό εισιτήριο για τη δόξα και την αναγνωρισιμότητα.

Εκτός από το καταιγιστικό ρυθμό στην ερμηνεία του ο Χατζηχρήστος άφησε εποχή και με τις αμίμητες ατάκες του σε αυτή την ταινία. Μια από αυτές που ισοδυναμεί πια με λαϊκή ρήση είναι και η εξής: «Δεν με ξέρεις δεν σε ξέρω, υποφέρεις κι υποφέρω».

Την ξεστομίζει ο Χατζηχρήστος στον συνεργό του τον Βέγγο όταν τον βλέπει μπροστά του φάντη μπαστούνι στο Αστυνομικό Τμήμα. Είναι λίγο πριν πέσουν τα χαστούκια που κάποιοι λένε πως τσάτισαν τον Βέγγο, έτσι ώστε να κόψει την καλημέρα του συμπρωταγωνιστή του.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1959. Κόβοντας 77.118 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 4η θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες της ίδιας σεζόν.