«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» - Τρία πράγματα που δεν ξέραμε για την ταινία

«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» - Τρία πράγματα που δεν ξέραμε για την ταινία

Η ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» είναι μια κωμωδία ηθών εφάμιλλη του θρυλικού «Ηλία του 16ου», παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1960 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Κώστα Χατζηχρήστο. Το σενάριο έγραψαν οι Αλέκος Σεκελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος, με βάση το ομότιτλο θεατρικό έργο τους.

Υπάρχουν τρία πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά:

  • Ο ρόλος του Στέλιου Κοντογιώργη που υποδύθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος είχε προταθεί αρχικά στον Δημήτρη Χορν ο οποίος όμως τον απέρριψε.
  • Αυτή ήταν η πρώτη ταινία του Ντίνου Ηλιόπουλου με την Φίνος Φιλμ.
  • Στην ταινία επιχειρείται ένα σάλτο μορτάλε από τους δύο πρωταγωνιστές από μπαλκόνι πολυκατοικίας της οδού Μπουμπουλίνας.

Κατά τα άλλα η ταινία διακωμωδεί με το εύστοχο πνεύμα του Σακελλάριου το ακανθώδες ζήτημα της οικογενειακής βεντέτας που είχε εξελιχθεί σε μάστιγα στην ελληνική επαρχία άλλων εποχών.

Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Φεβρουαρίου 1960, έκοψε 59.436 εισιτήρια στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά, και κατατάχθηκε στη 12η θέση ανάμεσα στις 52 ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν την κινηματογραφική περίοδο 1959–60.