Γιατί ο Φίνος δεν ήθελε τον Κούρκουλο στις ταινίες του;

Ακούγεται παράξενο αλλά ο Φίνος δεν ήθελε τον Κούρκουλο στις ταινίες του και είχε τους λόγους του

Γιατί ο Φίνος δεν ήθελε τον Κούρκουλο στις ταινίες του;

Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν το υπ΄αριθμόν 1 ανδρικό όνομα στον ελληνικό κινηματογράφο του '60. Έκανε το μπαμ με τον «Κατήφορο» του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έφτυσε αίμα για να πείσει τον Φίνο για το ταλέντο του νεαρού ηθοποιού.

Παρά την επιτυχία της ταινίας ο Φίνος δεν τον ήθελε τον Κούρκουλο και είχε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με το γεγονός πως ο νεαρός τότε ηθοποιός είχε προηγουμένως αναλωθεί σε κάποιες φτηνές κατά τον Φίνο ταινίες και είχε σύμφωνα πάντα με τον υπερπαραγωγό του ελληνικού σινεμά «κάψει» το όνομά του.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το υποκριτικό προφίλ του Κούρκουλου. Ο Φίνος διέκρινε ένα βασικό μειονέκτημα στην ερμηνεία του «σκληρού αγοριού». Ο Κούρκουλος ήταν πολύ όμορφος, πολύ κομψός στο παίξιμό του, μπορούσε ακόμα να γίνει και σοφιστικέ αν το απαιτούσε ο ρόλος του. Δεν είχε όμως ούτε ένα ίχνος κωμικού στοιχείου μέσα του.

Έπαιζε κάπως μονοκόμματα, μονοδιάστατα, σαν ένας ηθοποιός με 100% δραματικό ταμπεραμέντο. Ο Φίνος είχε συνηθίσει σε ζεν πρεμιέ τύπου Αλεξανδράκη ή Παπαμιχαήλ που διέθεταν και μια ανάλαφρη πλευρά.

Ο Κούρκουλος διαισθανόμενος το δυσμενές κλίμα έφυγε σχεδόν αμέσως από τη Φίνος Φιλμ και ύστερα από κάποιες πετυχημένες περιπλανήσεις σε μικρότερες εταιρίες παραγωγής επέστρεψε στον Φίνο, για να βρει στο πρόσωπο του Ντίνου Δημόπουλου και του Νίκου Φώσκολου τους ιδανικούς συνεργάτες.