Η ελληνική ταινία που αντέγραψε ο Τσάρλι Τσάπλιν

Δεν αντιγράφουμε μόνο εμείς, μας αντιγράφουν και οι ξένοι...

Η ελληνική ταινία που αντέγραψε ο Τσάρλι Τσάπλιν

Ταινία γυρισμένη στα τελευταία σκοτάδια της Γερμανικής Κατοχής, περιγράφει τη ζωή ενός ξεπεσμένου καλλιτέχνη που γνωρίζει μια νεαρή ταλαντούχα τραγουδίστρια, την προσλαμβάνει στον θίασό του και, επειδή είναι παράφορα ερωτευμένος μαζί της, κάνει τα πάντα, πουλάει και το σπίτι του, για να την προωθήσει. Ένα βράδυ όμως ανακαλύπτει ότι η Νόρα έχει σχέση με το νεαρό βιολιστή της ορχήστρας, τον Στέφανο.

Εγκαταλείπει το θέατρο και κατρακυλά στην εξαθλίωση καταλήγοντας να παίζει μουσική σε ταβέρνες προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Αλλά κάποια μέρα τα βήματά του τον φέρνουν στο θέατρο όπου η άλλοτε προστατευόμενη του έχει γίνει διάσημη. Αγοράζει ένα εισιτήριο στη γαλαρία για να δει την παράσταση. Στη διάρκεια του έργου η Νόρα κάποια στιγμή τον διακρίνει μεταξύ των θεατών, και τον προσκαλεί να την συνοδεύσει στο πιάνο. Το πολυπληθές κοινό τον αναγνωρίζει και τον αποθεώνει. Ο φιλάσθενος γέροντας ανεβαίνει στη σκηνή, αλλά όταν τελειώνει το παίξιμο, δεν αντέχει τη συγκίνηση . Αφήνει πάνω στη σκηνή την τελευταία του πνοή, παίρνοντας μαζί του και τα τελευταία χειροκροτήματα.

Η ταινία «χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα παρουσιάζει συγκλονιστικές ομοιότητες με τη ζωή του πρωταγωνιστή της, του Αττίκ, αλλά και μια ανεξήγητη θεματική συνάφεια με την πασίγνωστη ταινία Φώτα της Ράμπας του Τσάρλι Τσάπλιν που μοιάζει να αντέγραψε την υπόθεση της ταινίας. Σημειωτέο ότι στα Χειροκροτήματα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο πανί ο 16χρονος τότε Αλέκος Αλεξανδράκης, έστω και ως κομπάρσος.