Πώς ο «Τρελός» από την Κύπρο έφτασε μια ανάσα από το Όσκαρ

Από ένα μικρό ρόλο στην επιθεώρηση, κι αφού προσπέρασε 200 άλλους υποψηφίους έκανε μια σπουδαία ερμηνεία στο πανί και λίγο έλειψε να πάρει Όσκαρ

Πώς ο «Τρελός» από την Κύπρο έφτασε μια ανάσα από το Όσκαρ

Ένας άσημος ηθοποιός από την Κύπρο προσπέρασε 200 υποψηφίους για μια ταινία που επρόκειτο να κάνει διεθνή καριέρα και κατάφερε με την ερμηνεία του να φτάσει μια ανάσα από το Όσκαρ.

Στην πραγματικότητα μάλιστα θα το είχε κερδίσει αν ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε προνοήσει να είναι ο ρόλος του λίγο μεγαλύτερος ώστε να ανταποκρίνεται στις τυπικές προϋποθέσεις που έθετε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η ταινία βέβαια δεν είναι άλλη από τον «Ζορμπά», ο σκηνοθέτης δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Κακογιάννη και ο «αδικημένος» ηθοποιός ο Σωτήρης Μουστάκας.

Για την Ιστορία να σημειώσουμε ότι τον Μουστάκα ο Κακογιάννης τον είδε στο θέατρο να υποδύεται τον γκέι, να τρώει πασατέμπο και να τραγουδά «Εκεί ψηλά στον Υμηττό]. Τον αναζήτησε ύστερα στα καμαρίνια και του είπε πως σκεφτόταν να του δώσει τον ρόλο του Τρελού στην κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Καζαντζάκη.

Τα γυρίσματα έγιναν δυο χρόνια αργότερα, στο μεταξύ ο Κακογιάννης δοκίμασε 200 ηθοποιούς για τον ίδιο ρόλο αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον συμπατριώτη του και μακρινό συγγενή όπως αποδείχθηκε, Σωτήρη Μουστάκα.

Ο Μουστάκας έχασε το Όσκαρ στον «Ζορμπά» για δύο λεπτά

Ο Μουστάκας τον δικαίωσε με τη συγκλονιστική ερμηνεία του και έφτασε μια ανάσα από το Όσκαρ, συγκεκριμένα του χρειάζονταν δύο ακόμα λεπτά ερμηνεία για να το κατακτήσει.