Ο μεγαλύτερος Έλληνας ηθοποιός δήλωσε στο Φίνο: «Δεν είμαι τόσο καλός όσο νομίζεις»

Υπήρξε, σύμφωνα με πολλούς, ο κορυφαίος Έλληνας θεατρίνος του 20ου αιώνα αλλά ο ίδιος διατεινόταν ότι δεν ήταν καλός στη δουλειά του

Ο μεγαλύτερος Έλληνας ηθοποιός δήλωσε στο Φίνο: «Δεν είμαι τόσο καλός όσο νομίζεις»

Η συμπαθής ηθοποιός Ελένη Ζαφειρίου είχε ακούσει αυτό τον σπουδαίο θεατρίνο να λέει στον Φιλοποίμενα Φίνο: "Φίφη μου, εγώ δεν κάνω για το σινεμά. Δεν είμαι τόσο καλός όσο νομίζεις». Και το επαναλάμβανε έκτοτε η Ζαφειρίου σχεδόν σε κάθε συνέντευξη προφανώς εντυπωσιασμένη από την συστολή και την αβεβαιότητα που βασάνιζε τον επιφανή συνάδελφό της.

Από τη μεριά του ίσως ήταν μια υπεκφυγή, ίσως ένα νάζι. Μπορεί όμως η εν λόγω δήλωση να απηχούσε την ψυχολογία αυτού του ανθρώπου που θεωρήθηκε από αυτούς η μεγαλύτερη στιγμή στο θέατρο και στο σινεμά.

Ήταν ο ηθοποιός που μπορούσε να ανταποκρίνεται με άνεση τόσο στο δράμα όσο και στην κωμωδία, εναλλάσσοντας την τραγικότητα με το κωμικό στοιχείο, έτσι όπως κάποιος θα άλλαζε το ένα πουκάμισο με το άλλο.

Η συνεισφορά του στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο υπήρξε κομβική. Όπου μπήκε το όνομα Δημήτρης Χορν δεν έγινε τυχαία και η συμμετοχή του στη μεγάλη οθόνη έδωσε βάθος και αξία στις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Κλασικές και αξεπέραστες παραμένουν οι ερμηνείες του σε ταινίες όπως «Μια ζωή την έχουμε», «Αλίμονο στους νέους» ή στο «Κορίτσι με τα μαύρα». Ακόμα και αυτή η ανασφάλεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ταλέντο και στην αξία του, μπορούν σήμερα να ερμηνευθούν ως στοιχεία χαρισματικού και ανήσυχου ανθρώπου.

Είτε πίστευε είτε όχι στον εαυτό του ο Δημήτρης Χορν παραμένει ένας μεγάλος Έλληνας ηθοποιός, ίσως ο μεγαλύτερος.