Έτσι καθάρισε ο Φίνος για τον Αλεξανδράκη εν μέσω Χούντας

Η επταετία αποδείχθηκε μαύρη περίοδος για τον Αλεξανδράκη.  Ευτυχώς υπήρχαν κάποιοι που δεν τον είχαν ξεχάσει

Έτσι καθάρισε ο Φίνος για τον Αλεξανδράκη εν μέσω Χούντας

Στα χρόνια της δικτατορίας ο Αλεξανδράκης κυνηγήθηκε ανηλεώς για τις ιδέες του κι έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Εκτός των άλλων είχε και δυο παιδιά που έπρεπε να τα μεγαλώσει αξιοπρεπώς.

Το επίσημο κράτος είχε φροντίσει να του αφαιρεθεί το διαβατήριο, έτσι ώστε να μην μπορεί να διαφύγει εκτός Ελλάδας, ενώ άνθρωποι του καθεστώτος είχαν πιάσει κινηματογραφικούς παραγωγούς και θεατρώνες και τους είχαν φοβερίσει ώστε να μην δώσουν δουλειά στον «ανεπιθύμητο» σταρ.

Ένας όμως παραγωγός, που και στο παρελθόν είχε δώσει δείγματα θάρρους, ο Φιλοποίμην Φίνος αποφάσισε να σπάσει το καλλιτεχνικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί στον Αλεξανδράκη και του χάρισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κωμωδία, με τίτλο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη».

Η σχέση του Φίνου με τον Αλεξανδράκη ήταν μια παλιά ιστορία που άρχισε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και ο μεγαλοπαραγωγός πάντοτε εκτιμούσε βαθιά τον σπουδαίο ηθοποιό, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί σε ένα σωρό κινηματογραφικές επιτυχίες.

Ως εδώ καλά, αλλά όταν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Κοντού-Αλεξανδράκη χρειάστηκε να ταξιδέψουν στη Ρώμη για κάποια γυρίσματα της ταινίας, τότε άρχισαν τα προβλήματα.

Ο Φίνος είχε τακτοποιήσει τα πάντα και οι δύο ηθοποιοί θα ταξίδευαν μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας, Γιώργο Αρβανίτη. Την ώρα ωστόσο που επιβιβάζονταν στο αεροπλάνο, δύο άντρες με πολιτικά τους γύρισαν πίσω και στο γραφείο του διευθυντή του αεροδρομίου πληροφορήθηκαν ότι ο Αλέκος Αλεξανδράκης δεν είχε δικαίωμα να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τα λιγοστά πλάνα που χρειάζονταν για την ταινία δεν γυρίστηκαν αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου την επιτυχία της. Εκτός αυτού, μετά την ανταρσία του Φίνου κι άλλοι παραγωγοί όπως ο Κώστας Ασημακόπουλος και ο Απόστολος Τεγόπουλος ξεθάρρεψαν κι έπαιρναν τον Αλεξανδράκη στις ταινίες τους. Χωρίς αυτές τις συμμετοχές ο μεγάλος ηθοποιός θα έλεγε το ψωμί... ψωμάκι!