Αυτή η ηθοποιός, και όχι η Τζένη Καρέζη, θα έπαιρνε τα πρωτεία από την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Έμεινε στην Ιστορία ως το «αγοροκόριτσο» που τόλμησε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Ποια είναι η Βουγιουκλάκη; Δεν την ξέρω».

 

Αυτή η ηθοποιός,  και όχι η Τζένη Καρέζη, θα έπαιρνε τα πρωτεία από την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Κι όσο κι αν κατάφερε εκ των υστέρων να κατευνάσει την οργή της Αλίκης για αυτή την «αυθάδη» δήλωση, όσο κι αν οι δύο γυναίκες έγιναν φίλες στη ζωή, για ένα διάστημα τουλάχιστον η νεαρή ηθοποιός προαλειφόταν για «αντίπαλο δέος» της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Δεν ήταν μια αστήρικτη φαντασίωσή της. Κάπως έτσι την έβλεπαν τότε οι εταιρίες παραγωγής, που πάντοτε αναγνωρίζουν μια αδιαφιλονίκητη ντίβα όπως η Αλίκη της εποχής από την άλλη όμως αναζητούν μανιωδώς το νέο «μεγάλο όνομα» που θα τη ρίξει από το βάθρο της.

Η Άννα Φόνσου τον καιρό που γύριζε την ταινία «Αγοροκόριτσο» παρουσιαζόταν ως το επόμενο big thing στον ελληνικό κινηματογράφο. Γιατί δεν έγινε αυτό, κανείς δεν ξέρει. Να θυμίσουμε πάντως πως η Άννα Φόνσου πρωταγωνίστησε δίπλα στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε μια ταινία του 1965 με τίτλο «Περάστε την πρώτη του μηνός» στην οποία την είχε συστήσει η Αλίκη. Μάλιστα τα κατάφερε περίφημα στον ρόλο της καπάτσας δοσατζούς. Λίγα χρόνια νωρίτερα η Βουγιουκλάκη την είχε στεφανώσει με τον επιχειρηματία Κώστα Παλτόγλου.

Το πιθανότερο είναι ότι η Φόνσου επιζητώντας τη φιλία της Βουγιουκλάκη «έκαψε» τις δικές της φιλοδοξίες και δεν μπήκε καν στην κούρσα ανταγωνισμού για τα σκήπτρα στο βασίλειο του ελληνικού σινεμά. Προσπάθησε μάλλον να δημιουργήσει μια φιλική σχέση ανάλογη με αυτή που είχε η Καρέζη με την Αλίκη. Μόνο που η Τζένη ήταν άλλο πράγμα και δεν προσπάθησε ποτέ να κερδίσει τη θέση της Βουγιουκλάκη, οικοδόμησε η ίδια το δικό της βασίλειο.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι καλύτερα να διατηρεί κανείς ένα αυθεντικό κλίμα ανταγωνισμού με δημόσιες αντιπαραθέσεις και προκλητικές δηλώσεις παρά να επιλέγει τις αγκάλες της φιλίας που αποδεικνύονται πραγματικό κεφαλοκλείδωμα.

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να δούμε πως θα ήταν ο ελληνικός κινηματογράφος αν στη θέση της Αλίκης πρωτοστατούσε ένα πρόσωπο σαν την Άννα Φόνσου.