Κι όμως ο  Φίνος απέρριψε τη μοναδική Ελληνίδα ηθοποιό με Όσκαρ

Ακούγεται παράλογο ένας παραγωγός σαν τον Φίνο να απορρίπτει τη μοναδική Ελληνίδα που έφερε το Όσκαρ στη χώρα μας.

Κι όμως ο  Φίνος απέρριψε τη μοναδική Ελληνίδα ηθοποιό με Όσκαρ

Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η κωμωδία ήταν ένα περιφρονημένο και απαξιωμένο είδος. Πολλοί σημαντικοί ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Βασίλης Λογοθετίδης κρατούσαν αποστάσεις από το είδος αυτό. Ο Λογοθετίδης ως ένα σημείο δεν ήθελε καν να τον αποκαλούν κωμικό ηθοποιό.

Υπήρχε ωστόσο και μια διακεκριμένη θεατρίνα, η μοναδική ελληνίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ και μάλιστα μεσούσης της Γερμανικής Κατοχής, όταν εκείνη εμφανιζόταν στο Μπροντγουέι και συμμετείχε σε μια ξένη παραγωγή δίπλα στον Γκάρι Κούπερ. Η ηθοποιός αυτή δεν είναι άλλη από την Κατίνα Παξινού.

Η κορυφαία τραγωδός είχε αντιληφθεί πριν από όλους την δύναμη της μεταπολεμικής κωμωδίας στον ελληνικό κινηματογράφο και ήθελε διακαώς να συνδέσει το όνομά της με το είδος αυτό. Σημειωτέο ότι η Παξινού όπως και ο σύντροφός της ο Αλέξης Μινωτής, ήταν μετρ της υστεροφημίας και δεν θα διακινδύνευε επ’ ουδενί την δόξα της αν δεν ήταν βέβαιη πως η ενασχόλησή της με την ελληνική κωμωδία δεν θα έβλαπτε την καριέρα της.

Η Ελένη Ζαφειρίου επιβεβαιώνει την συνάντηση Παξινού, Σακελλάριου και Φίνου στο σπίτι της με σκοπό να συζητηθεί η επιθυμία της να παίξει σε κωμωδία. Τόσο ο παραγωγός όσο και ο σκηνοθέτης είχαν τις επιφυλάξεις τους. Η Παξινού επέμεινε, παρακαλώντας σχεδόν για ένα ρόλο σε κωμωδία. Ο Φίνος είχε σχολιάσει στους φίλους του την επιμονή της μεγάλης ηθοποιού, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Τι τις θέλει η ευλογημένη τις κωμωδίες; Δεν είμαστε όλοι για όλα».