Το ζευγάρι Καρέζη-Παπαμιχαήλ: Η μεγάλη ανατροπή που δεν έγινε

Πώς θα ήταν άραγε το ελληνικό σινεμά αν συζητούσαμε για το ζευγάρι Καρέζη-Παπαμιχαήλ

 Το ζευγάρι Καρέζη-Παπαμιχαήλ: Η μεγάλη ανατροπή που δεν έγινε

Στα «Κόκκινα φανάρια» την ταινία που μας εκπροσώπησε στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία κυριαρχεί ένα ζευγάρι με την ευτυχή κατάληξη του οποίου φαίνεται πως πέφτει και η αυλαία στην κακόφημη γειτονιά της Τρούμπας.

Υπάρχει ένας διάχυτος ερωτισμός ανάμεσα στην Τζένη Καρέζη και στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που θα μπορούσε να εξελιχθεί πίσω από τους κινηματογραφικούς προβολείς σε ένα ρομάντζο πρώτου μεγέθους. Επειδή εκ των υστέρων τα μεγάλα καλλιτεχνικά ζευγάρια (Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη, Καζάκος-Καρέζη, Γεωργίτσης-Αρβανίτη) διαμόρφωσαν ως ένα βαθμό τον χαρακτήρα του ελληνικού σινεμά, αναρωτιέται κανείς πόσο θα είχε επηρεάσει την πορεία του κινηματογράφου μας ένα πιθανό ζευγάρωμα της Καρέζη με τον Παπαμιχαήλ.

Σίγουρα δεν θα είχαν γυριστεί όλες αυτές οι ταινίες που ξέρουμε με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη και την Αλίκη, ο Παπαμιχαήλ θα είχε ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή πιθανότατα πιο δημιουργική κι αυτό θα αποτυπωνόταν ακόμα περισσότερο και στο θεατρικό σανίδι.

Η «βιουγιουκλοποίηση» του ελληνικού κινηματογράφου (ας μου επιτραπεί αυτός ο νεολογισμός) συνεισέφερε οφέλη αλλά και βάσανα στην πορεία του.

Σίγουρα το ελληνικό σινεμά χωρίς τον γιγαντισμό της Αλίκης θα ήταν διαφορετικό, ίσως πιο πλουραλιστικό, πιο αυθεντικό, πιο ανατρεπτικό. Χωρίς να σημαίνει πως η Βουγιουκλάκη ευθύνεται για όλα τα δεινά του, το μεσουράνημά της λειτούργησε και ως τροχοπέδη. Από την άλλη Βουγιουκλάκη χωρίς Παπαμιχαήλ, θα ήταν κατά τι φτωχότερη, τόσο μέσα στα κινηματογραφικά πλατό όσο και έξω από αυτά. Ακόμα κι όταν το «πρώτο ζευγάρι» του ελληνικού σινεμά χώρισε, η φημολογία γύρω από αυτό συνέχισε να τρέφει το φαινόμενο Αλίκη.

Με την ίδια λογική βέβαια ο ελληνικός κινηματογράφος θα είχε επηρεαστεί αν απέναντι στον Παπαμιχαήλ και την Βουγιουκλάκη ορθωνόταν το ζευγάρι Κούρκουλος-Καρέζη μετά την «Λόλα» ή αν ο Παπαμιχαήλ και η Δανδουλάκη επισημοποιούσαν την κρυφή τους σχέση, όπως θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάλλιστα ο Μπάρκουλης με την Χρονοπούλου ή ο Βουτσάς με την Σπεράντζα Βρανά.