Έτσι απάντησε η Φίνος Φιλμ στα «Κόκκινα Φανάρια» και στους Δαμασκηνό-Μιχαηλίδη

Κομβική στιγμή για το ελληνικό σινεμά τα «Κόκκινα φανάρια» αλλά ο Φίνος δεν άργησε καθόλου να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση της εταιρίας Δαμασκηνός-Μιχαηλίδη

Έτσι απάντησε η Φίνος Φιλμ στα «Κόκκινα Φανάρια» και στους Δαμασκηνό-Μιχαηλίδη

Το 1963 η «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης» έβγαλε λαγό από το καπέλο μεταφέροντας τα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού από το θέατρο στον κινηματογράφο.

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας εντός και εκτός συνόρων προκάλεσε σοβαρά την πρωτοκαθεδρία της Φίνος Φιλμ στο εγχώριο σινεμά αλλά ο Φίνος έδωσε την απάντησή του τον αμέσως επόμενο χρόνο.

Η «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο του Ηλία Λυμπερόπουλου με πρωταγωνιστές το αξεπέραστο δίδυμο Κούρκουλος-Καρέζη θεωρείται σήμερα το σημαντικότερο φιλμ νουάρ του Ελληνικού κινηματογράφου.

Γυρίστηκε το 1964 εξ ολοκλήρου στο στούντιο, όπως άλλωστε και τα «Κόκκινα Φανάρια», αποστειρωμένη από κάθε ίχνος Τρούμπας και υποκόσμου. Ο Δημόπουλος ωστόσο επιστράτευσε τον ανθό της ελληνικής υποκριτικής την εποχή εκείνη και γύρω από τον Κούρκουλο και την Καρέζη στροβιλίστηκαν εντυπωσιακά ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Παντελής Ζερβός, ο Σπύρος Καλογήρου και ο Νίκος Φέρμας.

Η μουσική ανήκε ξανά στον Σταύρο Ξαρχάκο, στοιχείο που αποδεικνύει την ανταγωνιστική διάθεση του Φίνου προς τα «Κόκκινα Φανάρια».

«Όνειρο δεμένο» με τον Πάνο Γαβαλά και τη Ρία Κούρτη αλλά και το «Χάθηκε το φεγγάρι» με τη Βίκυ Μοσχολιού έκλεψαν την παράσταση μαζί με τη μαγική πενιά του Ζαμπέτα

Το «Όνειρο δεμένο» με τον Πάνο Γαβαλά και τη Ρία Κούρτη αλλά και το «Χάθηκε το φεγγάρι» με την Βίκυ Μοσχολιού έκλεψαν την παράσταση μαζί με τη μαγική πενιά του Ζαμπέτα στο «Τέλος δεν έχει ο ουρανός» αλλά και τη βαρβάτη ταξιμιά του πριν από τη φωνή της Μοσχολιού.

Ο Κούρκουλος παίρνει άριστα με την ισορροπημένη ερμηνεία του σ' ένα ρόλο που εύκολα παρασύρει σε μπρουτάλ ερμηνεία. Η Καρέζη εμφανίζεται όσο χρειάζεται δραματική και ο Παπαγιαννόπουλος αποδεικνύει απλά πόσο μεγάλος ηθοποιός υπήρξε. Εμβληματική φυσικά η σκηνή με τους μαχαιροβγάλτες όπου ο Σπύρος Καλογήρου ξεστομίζει την περίφημη ατάκα: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».