Η Ελληνική ταινία που έκανε τα περισσότερα εισιτήρια στο Μεξικό

Κι όμως υπάρχει μια ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγή Φίνος Φιλμ, που έσπασε τα ταμεία στο Μεξικό

Η Ελληνική ταινία που έκανε τα περισσότερα εισιτήρια στο Μεξικό

Ο παλιός Ελληνικός κινηματογράφος δεν περπάτησε στο εξωτερικό και πολλοί το χρεώνουν στην εσωστρέφεια και την αγοραφοβία του ίδιου του Φιλοποίμενα Φίνου. Ο υπερπαραγωγός του Ελληνικού σινεμά φρόντιζε πάντα να δημιουργεί ταινίες που ενθουσίαζαν το εγχώριο κοινό και δεν τον πολυενδιέφεραν τα ανοίγματα στο εξωτερικό. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο δεν επένδυσε σε φιλόδοξες ταινίες όπως τα «Κόκκινα φανάρια» ή το «Ποτέ την Κυριακή».

Υπήρξε ωστόσο μια ταινία της Φίνος Φιλμ που πουλήθηκε στο Μεξικό κι έκοψε τα περισσότερα ταινία από όλες στους μεξικάνικους κινηματογράφους. Η ταινία αυτή δεν ήταν άλλη από τον μυθικό «Κατήφορο» για τον οποίο ο Μεξικανός διανομέας είχε πληρώσει 3000 δολάρια. Η επιτυχία της ταινίας τον ώθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να προαγοράσει όλη την παραγωγή της Φίνος Φιλμ σε δράματα με την ίδια τιμή ανά ταινία. Ο υπερβάλλων ζήλος του έβαλε σε υποψίες τον Φίνο ο οποίος αρνήθηκε να τις δώσει και αργότερα η τιμή αυξήθηκε κι έφτασε τις 5000 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση ο «Κατήφορος» άνοιξε μια πόρτα στο εξωτερικό που ούτε ο Φίνος ούτε οι άλλοι Έλληνες παραγωγοί εκμεταλλεύθηκαν δεόντως. Να θυμίσουμε ότι η ταινία «Κατήφορος» παραγωγής 1961 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η αρχή του παντός για τρεις εμβληματικούς ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου: Τον Νίκο Κούρκουλο, τον Κώστα Βουτσά και φυσικά την Ζωή Λάσκαρη που μπήκε την τελευταία στιγμή από την πίσω πόρτα ύστερα από την άρνηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη να πρωταγωνιστήσει.