«Σμύρνη μου αγαπημένη» - Η ηθοποιός που συγγενεύει στ' αλήθεια με ιστορικό πρόσωπο

Το 2022 είναι αναμφίβολα η χρονιά της Σμύρνης και η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» για την ώρα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των σινεφίλ στο επίμαχο θέμα. 

«Σμύρνη μου αγαπημένη» - Η ηθοποιός που συγγενεύει στ' αλήθεια με ιστορικό πρόσωπο

Η ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» κέρδισε το στοίχημα της δημοφιλίας. Ακολουθώντας την παλιά συνταγή «από το σανίδι στο πανί» αναβίωσε μια εποχή για την οποία όλοι θέλουμε να ξέρουμε αλλά λίγοι γνωρίζουμε. Η ομώνυμη παράσταση βασισμένη σε θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση πέρασε στη μεγάλη οθόνη διεκδικώντας την προτίμηση του κοινού. Αποτέλεσε άλλωστε την ακριβότερη παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου με 4.000.000 ευρώ.

Μια πλειάδα ηθοποιών στελέχωσαν το φιλόδοξο εγχείρημα με πρώτη την ίδια την Μιμή Ντενίση. Ανάμεσά τους ήταν και μία ηθοποιός που συνδέεται με σημαίνον πρόσωπο της Ελληνικής Ιστορίας και δεν είναι άλλη από την Ναταλία Δραγούμη. Η Ναταλία Δραγούμη είναι εγγονή του Φίλιππα Δραγούμη, αδερφού του Ίωνα Δραγούμη, το τραγικό τέλος του οποίου προκλήθηκε εν πολλοίς από την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι δύο άντρες είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο μεν Βενιζέλος ήταν θιασώτης της «Μεγάλης Ιδέας» ο δε Δραγούμης ζηλωτής της επαρχιώτικης και μίζερης εκδοχής του Ελλαδικού κόσμου. Η δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη από Βενιζελικούς σχετίστηκε με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου στο Παρίσι.

Για τον θάνατό του κατηγορήθηκαν σημαίνοντα πρόσωπα της Βενιζελικής παράταξης όπως ο Εμμανουήλ Μπενάκης αλλά η συμμετοχή τους δεν αποδείχτηκε ποτέ. Στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» γίνεται ειδική μνεία στη δολοφονία του Δραγούμη και αμέσως μετά εμφανίζεται σε άλλη σκηνή η Ναταλία Δραγούμη, πράγμα διόλου τυχαίο, αφού οι συντελεστές προσπάθησαν έτσι να τιμήσουν την ιστορική οικογένεια.