Νοτόριους: Ο Χίτσκοκ και το φιλί των τριών δευτερολέπτων

Κατασκοπικό θρίλερ υψηλής τέχνης το Νοτόριους με τον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε κάποιες τεχνικές δυσκολίες όπως η σκηνή με το περίφημο φιλί που έπρεπε να διαρκέσει.

Νοτόριους: Ο Χίτσκοκ και το φιλί των τριών δευτερολέπτων

Το Νοτόριους αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι στην φιλμογραφία του Χίτσκοκ με τον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Προβλήθηκε το 1946 στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τον ναζισμό να ρίχνει ακόμα τη σκιά του αν όχι στην Ευρώπη, τουλάχιστον στη Λατινική Αμερική αλλά και με την παγκόσμια κατακραυγή για την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Ο Χίτσκοκ είχε για πρώτη φορά στη διάθεσή του αστέρες του διαμετρήματος Γκραντ και Μπέργκμαν και έτριβε τα χέρια του προβλέποντας μεγάλη εμπορική επιτυχία που πράγματι ήρθε. Το καλό ήταν επίσης ότι την ταινία δεν την αγάπησε μόνο το κοινό αλλά και οι κριτικοί. Υπάρχουν δύο διάσημες σκηνές στο Νοτόριους η δεύτερη εκ των οποίων αφορά το φιλί των πρωταγωνιστών που θα έπρεπε να διαρκέσει περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, όσα δηλαδή επέβαλε ο κώδικας Χέιζ της επίσημης λογοκρισίας.

Για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό ο δαιμόνιος Χίτσκοκ ζήτησε από τους ηθοποιούς να φιλιούνται για 3 δευτερόλεπτα και έπειτα να ανταλλάσσουν γλυκόλογα ο ένας στο αυτί του άλλου, εναλλάσσοντας έτσι το παθιασμένο φιλί με τους ερωτικούς ψιθύρους. Με τον τρόπο αυτό το φιλί είχε τελικά διάρκεια δυόμιση λεπτών ήτοι 150 δευτερολέπτων. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ εφάρμοσε την παροιμία: «Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι».