Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι: Η σκηνή του βιασμού και το κόλπο με το βούτυρο

Το «τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» με τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρία Σνάιντερ έγραψε ιστορία ως αισθησιακή ταινία.  

Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι: Η σκηνή του βιασμού και το κόλπο με το βούτυρο

Συνέβησαν συναρπαστικά πράγματα και στην άχαρη δεκαετία του '70, όπως η γαλλο-ιταλική ερωτική ταινία «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», που γυρίστηκε το 1972 σε σκηνοθεσία Μπερνάντο Μπερτολούτσι. Ο Μπράντο στον ρόλο ενός Αμερικάνου χήρου που ταξιδεύει στο Παρίσι συνάπτει ερωτική σχέση με την Μαρία Σνάιντερ, που υποδύεται μια Παριζιάνα.

Η ταινία είναι ένας ύμνος στον σαρκικό έρωτα αλλά και ένα μνημείο αμφιλεγόμενων σκηνών, όπως αυτή του βιασμού που έχει μείνει έκτοτε γνωστή ως η «η σκηνή με το βούτυρο». Το περιβόητο αυτό στιγμιότυπο φαίνεται ότι δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο αλλά προστέθηκε κατόπιν συνεννόησης Μπερτολούτσι και Μάρλον Μπράντο. Ο σκηνοθέτης ενέδωσε τόσο στην ιδέα του βιασμού της Μαρίας Σνάιντερ όσο και της χρήσης βουτύρου ως λιπαντικού για ευνόητους λόγους.

Η ανυποψίαστη Σνάιντερ ένιωσε βαθιά ταπείνωση και εξευτελισμό, αντιδρώντας όπως θα αντιδρούσε κάθε γυναίκα στη θέση της.

Την φυσική αντίδραση επιζητούσε και ο Μπερτολούτσι και για το λόγο αυτό δεν την προειδοποίησε.

Η Σνάιντερ ύστερα από αυτό το φιλμ χαρακτήρισε γκάνγκστερ τον Μπερνάντο Μπερτολούτσι και δεν του ξαναμίλησε ποτέ. Ευτυχώς η επίμαχη σκηνή γυρίστηκε μία και μόνη φορά!