«Βασικό ένστικτο»: Ο Ντάγκλας δεν ήθελε την Σάρον Στόουν - Σταυροπόδι και... γροθιά στον σκηνοθέτη

Το «Βασικό ένστικτο», με τη Σάρον Στόουν και τον Μάικλ Ντάγκλας, είναι πια μια κλασική ταινία που άλλαξε όσα ξέρουμε για το θρίλερ και το φιλμ νουάρ. Προβλήθηκε το μακρινό 1992 και σάρωσε παγκοσμίως υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες των συντελεστών της.

«Βασικό ένστικτο»: Ο Ντάγκλας δεν ήθελε την Σάρον Στόουν - Σταυροπόδι και... γροθιά στον σκηνοθέτη

Όπως συμβαίνει συχνά, ωστόσο, στην αρχή όλα φάνταζαν δύσκολα. Τον ρόλο της Κάθριν Τραμέλ τον απέρριψαν αρχικά πρωτοκλασάτα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Κιμ Μπάσιντζερ, η Τζούλια Ρόμπερτς η Μισέλ Φάιφερ, η Μέλανι Γκρίφιθ.

Τελικά τον κέρδισε η "πρωτάρα" Σάρον Στόουν ύστερα από οντισιόν. Ο Μάικλ Ντάγκλας δεν την ήθελε ως συμπρωταγωνίστρια και γι αυτό ερχόταν συνεχώς σε σύγκρουση με τον σκηνοθέτη Πολ Βερχόβεν που την υποστήριζε. Όχι πως είχε κι άδικο, δηλαδή, καθώς στα πρώτα γυρίσματα η Στόουν παρουσιαζόταν ανασφαλής και νευρική και δεν μπορούσε να επαναλάβει όσα είχε κάνει στην οντισιόν. Λίγο έλειψε να αντικατασταθεί αλλά χάρις στον σκηνοθέτη έμεινε στην παραγωγή και τελικά διέπρεψε. Οι καβγάδες Ντάγκλας Βερχόβεν ήταν ομηρικοί. Ο διαπληκτισμός τους έφτασε στο αποκορύφωμα την στιγμή που γυριζόταν το τρέιλερ της ταινίας. Ο σκηνοθέτης από το στρες έπαθε ρινορραγία και όταν βγήκε από το πλατό με το αίμα να τρέχει από τη μύτη του όλοι πίστεψαν πως ο Ντάγκλας τον είχε γρονθοκοπήσει.

Μια άλλη αντιπαράθεση αφορά βέβαια το περίφημο σταυροπόδι της Σάρον Στόουν, σκηνή εκτός σεναρίου που ο Βερχόβεν εμπνεύστηκε από τα φοιτητικά του χρόνια. Επέβαλε στην Στόουν να εμφανιστεί χωρίς εσώρουχο κι όταν εκείνη κατάλαβε ότι βγήκαν τα απόκρυφά της στον αέρα έκανε μεγάλη φασαρία και σκεφτόταν να κινηθεί νομικά εναντίον του. Φαίνεται τελικά πως τίποτα δεν είναι αγνό και αθώο στο σινεμά όπως άλλωστε και στη ζωή.