Όταν η Μελίνα έκανε... πιάτσα στο Μπρόντγουεϊ

Η Μελίνα, η καλόκαρδη πόρνη του "Ποτέ την Κυριακή", έκανε... πιάτσα στο θέατρο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.

Όταν η Μελίνα έκανε... πιάτσα στο Μπρόντγουεϊ

Η Μελίνα Μερκούρη ενσάρκωσε απόλυτα την Ίλια, την πόρνη με τη χρυσή καρδιά, στην μικρή κοινωνία του μεταπολεμικού Πειραιά για την ταινία του Ζυλ Ντασέν "Ποτέ την Κυριακή". Η ταινία έκανε το γύρο του κόσμου με τον Μάνο Χατζιδάκι να κερδίζει το Όσκαρ για τα θρυλικά "Παιδιά του Πειραιά". Όλα αυτά συνέβησαν το 1960 αλλά ο απόηχος της διεθνούς προβολής κρατούσε ακόμα το 1967, όταν η Μελίνα με συμπρωταγωνιστή της τον Νίκο Κούρκουλο, που αντικατέστησε τον Φούντα, ανέβασε στο θέατρο Μπροντγουέι το "Ilya Darling", ως θεατρική μεταφορά της διάσημης ταινίας. Παρόντες ήταν όλοι οι άλλοι συντελεστές, ανάμεσά τους η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Τίτος Βανδής και φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις.

Είχαν έρθει νωρίτερα στο Μανχάταν και έκαναν πρόβες. Την σκηνοθεσία είχε αναλάβει ξανά ο Ζυλ Ντασέν, ο οποίος μάλιστα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης από τις πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν. Τη μέρα της πρεμιέρας ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα, υπήρξε κι ένα χαρμόσυνο γεγονός.

Ο Κούρκουλος απέκτησε γιο και δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη από τη χαρά και τη συγκίνηση. Η επιτυχία ωστόσο ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου και η Μερκούρη έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό "Life" ενώ ταυτόχρονα φλέρταρε με το περίοπτο θεατρικό βραβείο Tony.

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου 1966, ο Ντασέν και η Μελίνα παντρεύτηκαν στο δημαρχείο της Λωζάνης. Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ο μόνος Έλληνας μάρτυρας στο γάμο. Ο άλλος ήταν ο Ελβετός δικηγόρος του Ζυλ Ντασέν. Στην επτάλεπτη διαδικασία παρέστησαν επίσης ο ληξίαρχος και η σύζυγος του Ελβετού δικηγόρου.

«Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή μου», φέρεται ότι δήλωσε η Μελίνα Μερκούρη. «Θα ήθελα να είχαμε παντρευτεί στην Ελλάδα, αλλά τότε θα έπρεπε να καλέσουμε πολύ κόσμο και δεν ταίριαζε ο θόρυβος και η φασαρία σε μια απλή τελετή που επισφραγίζει συμβίωση 10 χρόνων».

Το ίδιο βράδυ ακολούθησε γλέντι α λα ελληνικά στο Λωζάν Παλλάς.