Ελένη Ζαφειρίου: Η Λαμπέτη ήταν κοκέτα, της άρεσαν τα Ντιόρ και τα Σανέλ

Η Ελένη Ζαφειρίου εκτιμούσε απεριόριστα το υποκριτικό ταλέντο της Έλλης Λαμπέτη, την θεωρούσε όμως υπερβολικά κοκέτα.

Ελένη Ζαφειρίου: Η Λαμπέτη ήταν κοκέτα, της άρεσαν τα Ντιόρ και τα Σανέλ

Στην δραματική ταινία "Το τελευταίο ψέμα", του Μιχάλη Κακογιάννη, η Λαμπέτη είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χλόης. Φαίνεται πως το πρωταρχικό κριτήριο της Λαμπέτη ήταν η κοκεταρία της, αν δεχτούμε πως στην ταινία υπήρχε ένας πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας, αυτός της υπηρέτριας. Όμως η μεγάλη πρωταγωνίστρια δεν τον συζήτησε καν. Σύμφωνα με την Ζαφειρίου η Λαμπέτη ήθελε να αλλάζει συνεχώς ρούχα, της άρεσε να φοράει τα Ντιόρ και τα Σανέλ της και δεν τολμούσε να "τσαλακωθεί" μπροστά στον κινηματογραφικό φακό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως αγνόησε ένα ρόλο με τον οποίο θα μπορούσε να είχε διακριθεί πολύ περισσότερο. Η Ελένη Ζαφειρίου που υποδύθηκε τελικά την υπηρέτρια, έλεγε αργότερα στον άντρα της ότι ο ρόλος αυτός ήταν κομμένος και ραμμένος για την Λαμπέτη, άλλο που η Έλλη ήθελε να έχει πάντοτε την σφραγίδα της femme fatale.

Η δυσκίνητη επιλογή ρόλων δεν αποτελούσε γνώρισμα μόνο της Λαμπέτη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η Βουγιουκλάκη είχε απορρίψει την πρόταση να παίξει στον "Κατήφορο", από καλλιτεχνική σεμνοτυφία και ο Κούρκουλος δεν ήθελε επ' ουδενί να φορτωθεί το ρόλο του κακού στην ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", τον οποίο τελικά πήρε ο Γιάννης Βόγλης. Η χρυσή εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου ήταν περίοδος προκαταλήψεων και αυστηρών ηθών. Όλοι ισορροπούσαν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί.