«Κόκκινα φανάρια»: Τη μουσική θα την έγραφε ο Θεοδωράκης, αλλά...

Το 1963 γυριζόταν η ταινία "Τα κόκκινα φανάρια" που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στον ελληνικό κινηματογράφο. Τη μουσική θα την έγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Κόκκινα φανάρια»: Τη μουσική θα την έγραφε ο Θεοδωράκης, αλλά...

Τι έγινε και ο Μίκης βγήκε έξω από το κάδρο της παραγωγής εξήγησε αργότερα ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης: Τότε ο Μίκης ήταν μεγάλη φίρμα. Είχαν κανονίσει να πάρει 80000 δραχμές. Όταν ο Βίων Παπαμιχάλης που εκπροσωπούσε την εταιρία Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης του πήγε το συμβόλαιο, ο Μίκης κλότσησε.

"Νόμιζα πως εσύ είσαι ο παραγωγός αυτοί ρουφάνε το αίμα του λαού. Θέλω τα διπλά χρήματα". Είπα στον Παπαμιχάλη να μην το αφήσει έτσι. Την επομένη πήγε και τον έπιασε. "Εντάξει τα χρήματα που ζητάς, αλλά ρωτάνε οι δικηγόροι σε πιο ευαγές ίδρυμα θα δωρίσεις τα υπόλοια ογδόντα"

"Πιο ευαγές ίδρυμα; Πιο φτωχός Έλληνας από μένα δεν υπάρχει", επέμεινε ο Μίκης κι έμενε αμετακίνητος στο ποσό που ζητούσε.

Είπα κι εγώ στον Παπαμιχάλη: "Μην επιμένεις με τον Μίκη, δεν θα γίνει η δουλειά. Αφήστε τον, θα βρούμε άλλον" Πήγα κι άκουσα τους ανερχόμενους μουσικούς της εποχής. Ο Λοΐζος μου άρεσε αλλά δεν πήγαινε στο κλίμα της ταινίας. Άκουσα Γιάννη Μαρκόπουλο: Χείμαρρος, ηρωική μουσική ούτε όμως αυτή μου πήγαινε... Καταλήξαμε στον Ξαρχάκο.

Είδα ένα παιδί 24 ετών με φοβισμένο ύφος. Μου έβαλε κι άκουσα μια κασέτα και αμέσως συμφωνήσαμε. Έτσι μπήκε ο Ξαρχάκος".