Ποιος έμαθε την Ευγενία Καρπούζη να συστήνεται Τζένη Καρέζη

Ένας πασίγνωστος συγγραφέας της γενιάς του '30 έκανε το θαύμα του αλλάζοντας το Ευγενία Καρπούζη σε Τζένη Καρέζη. Πήρε έτσι την μεγάλη ηθοποιό από το χεράκι και την οδήγησε στη μεγάλη στράτα της δόξας.

Ποιος έμαθε την Ευγενία Καρπούζη να συστήνεται Τζένη Καρέζη

Είναι σύνηθες φαινόμενο στην αρχή μιας μεγάλης καριέρας να στέκεται εμπόδιο ένα αντι-εμπορικό ονοματεπώνυμο. Τότε πρέπει να βρεθεί ένας διορατικός όσο και αποφασιστικός άνθρωπος για να παίξει τον ρόλο του "νονού". Στην περίπτωση της Καρέζη το ονοματεπώνυμο Ευγενία Καρπούζη θα λειτουργούσε προφανώς ως τροχοπέδη στη διαφαινόμενη δημοφιλία της.

Έτσι κι αλλιώς όταν μπήκε στη σχολή του Εθνικού θεάτρου, ο αυστηρός πατέρας της χώρισε τη μητέρα της και εγκατέλειψε το σπίτι του. Έδωσε λοιπόν κάθε δικαίωμα στην νεαρή κόρη του να απαρνηθεί κάθε δεσμό μαζί του.

Χρειαζόταν μόνο να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα της άλλαζε το όνομα. Στη σχολή η Τζένη βρήκε στη σχολή τρεις εμπνευσμένους δασκάλους. Τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Γιώργο Παππά και τον Άγγελο Τερζάκη.

Ο Τερζάκης ήταν αυτός που της άλλαξε αμέσως το όνομα στην λογική του "Αν συστήνεσαι Ευγενία Καρπούζη, δεν πας παρακάτω". Ο γνωστός μυθιστοριογράφος της γενιάς του '30 αλλά και σημαντικός άνθρωπος του θεάτρου της έδωσε έτσι ένα εισιτήριο για την καλλιτεχνική αθανασία. Σκεφθείτε μόνο τι γκελ θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα ως Ευγενία Καρπούζη όσο χαρισματική κι αν ήταν.

Κάποια πράγματα είναι και θέμα ετικέτας.

(Στη φωτογραφία η νεαρή Τζένη με τη μητέρα της σε μια εποχή που ακόμα συστηνόταν ως Ευγενία Καρπούζη)