Δαλιανίδης για Φίνο: Άλλαξε το τέλος της ταινίας μου «Ο Κατήφορος» κι έγινε επιτυχία

Ο Γιάννης Δαλιανίδης θυμόταν την πρώτη του συνάντηση με τον Φίνο. Τότε εκείνος ήταν ένας νεαρός και άσημος σκηνοθέτης. 

Δαλιανίδης για Φίνο: Άλλαξε το τέλος της ταινίας μου «Ο Κατήφορος» κι έγινε επιτυχία

Αφηγείται για αυτό στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη: "Ήταν η μέρα της γιορτής μου, θυμάμαι, και με ζήτησαν στο τηλέφωνο. Ήταν ένας υπάλληλος του Φίνου και μου είπε: 'Κύριε Δαλιανίδη, θέλει να σας μιλήσει ο κύριος Φίνος' Καταλαβαίνεις τι σήμαινε αυτό για μένα. Την επόμενη μέρα μπήκαμε στην αίθουσα προβολής. Μου είπε πως ήθελε να κάνει μια ταινία για τη νεολαία.

Πήδησα ως επάνω: "Το 'χω έτοιμο το σενάριο" του είπα. Του πήγα τον Κατήφορο, τον διάβασε και του άρεσε πολύ. Μου άλλαξε όμως το φινάλε. Εγώ είχα ένα δικηγόρο ο οποίος υπερασπιζόταν τη Ζωίτσα. Ο Φίνος όμως ήθελε να την υπερασπιστεί ο πατέρας της αφού ήταν δικηγόρος.

Έτσι αυτά που είχα για τον τάδε δικηγόρο, τα πέρασα στον πατέρα. Έγινε πολύ μελό το τέλος, αλλά ίσως αυτός ήταν και ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας".

Θυμίζουμε ότι ο Κατήφορος είναι ταινία του 1961 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και είναι η ταινία που ανέδειξε τη Ζωή Λάσκαρη αλλά και τον Κώστα Βουτσά. Ήρθε πρώτη σε εισιτήρια εκείνη τη χρονιά και αποτέλεσε μια από τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της Φίνος Φιλμ.