Γιατί ο Κούρκουλος κέρδιζε πάντα τον Αλεξανδράκη στο πανί

Το δίπολο Κούρκουλος-Αλεξανδράκης απασχόλησε όσο και η αιώνια κόντρα ανάμεσα σε Βουγιουκλάκη-Καρέζη. Υπήρχαν όντως θεμελιώδεις διαφορές.

Γιατί ο Κούρκουλος κέρδιζε πάντα τον Αλεξανδράκη στο πανί

Ο Παντελής Βούλγαρης ανασύρει από τις νεανικές του μνήμες στη Φίνος Φιλμ τις εντυπώσεις του από τους μεγάλους σταρ της εποχής εκείνης και αναφέρεται εκτός των άλλων και στην "αντιζηλία" Κούρκουλου-Αλεξανδράκη.

Στην πραγματικότητα οι δύο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά δεν δημιούργησαν την ίδια αντιπαλότητα μπροστά στο φακό. Ωστόσο μια σύγκριση ανάμεσά τους παραμένει αναπόφευκτη και ποιος άλλος θα ήταν καλύτερος κριτής από κάποιον που τους είδε εν δράσει όντας ο ίδιος πίσω από τα φώτα.

Ο Βούλγαρης μιλά στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τους δύο μεγάλους αστέρες: "Θυμάμαι τον Κούρκουλο ως πολύ σοβαρό επαγγελματία. Ο Κούρκουλος ήταν πάντα έτοιμος. Πίστευε απόλυτα στα σενάρια που έκανε και τα υπερασπιζόταν μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, πράγμα που δεν συνέβαινε ας πούμε με τον Αλεξανδράκη.

Ο Αλεξανδράκης, επειδή ήταν θεατρικός ηθοποιός και κείνη την εποχή, 1960-1965, ήταν πολιτικοποιημένος και είχε το θέατρο με την Αλίκη Γεωργούλη, θεωρούσε αφελή τα πράγματα που έκανε στο σινεμά.

Απ' ό,τι είχα ακούσει, έκλεινε τις ταινίες χωρίς να διαβάσει το σενάριο, για να πάρει τα χρήματα και να τα ρίξει στο θέατρο. Γι αυτόν ο κινηματογράφος ήταν πάρεργο και γι αυτό ίσως δεν είχε γράψει τόσο πολύ όσο είχε γράψει ο Κούρκουλος".