Ανδρέας Μουράτης: Πώς μάθαινε τον ρόλο του στην ταινία «Οι Άσσοι του γηπέδου;»

Από μια ανταρσία των διεθνών κατά της ΕΠΟ στα χρόνια του πενήντα προέκυψε η ταινία «Οι άσσοι του γηπέδου».

Ανδρέας Μουράτης: Πώς μάθαινε τον ρόλο του στην ταινία «Οι Άσσοι του γηπέδου;»

Πρόκειται για μια νεορεαλιστική ταινία που προβλήθηκε το 1956 και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και θετικά σχόλια. Ήταν κόντρα στο ρεύμα του εμπορικού σινεμά της εποχής μολονότι κινηματογραφούσε με εξίσου αυθεντικό τρόπο την λαϊκή πραγματικότητα της εποχής.

Η Ελένη Βλάχου είχε γράψει διθυραμβική κριτική για τον Ανδρέα Μουράτη και τον λιτό όσο και κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο εκφραζόταν στην ταινία. Ο Βασίλης Γεωργιάδης αποκάλυψε αργότερα τον τρόπο με τον οποίο μάθαινε τα λόγια του ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού.

«Ήταν εντελώς αγράμματος και δυσκολεύτηκε να μάθει τον ρόλο. Θυμάμαι πως του διάβαζε τα λόγια η γυναίκα του κι έτσι τα μάθαινε. Μου έκανε τρομακτική εντύπωση πως τα λόγια που έλεγε ήταν τόσο λαϊκά ειπωμένα, που ξεπερνούσαν τους διαλόγους του Καμπανέλη. Είπα μια μέρα στον Καμπανέλη: "Κοίταξε τα λόγια σου πώς ειπώθηκαν". Εκείνος μου απάντησε "Βασίλη είναι τρομερό. Έτσι έπρεπε να τα είχα γράψει". Άφηνα τον Μουράτη να κάνει αλλαγές γιατί αυτά που έλεγε ήταν καλύτερα απ' αυτά που είχαν γραφτεί στο σενάριο».