Δημήτρης Παπαμιχαήλ: «Θα γίνω πιλότος να εκδικηθώ τους Γερμανούς!»

Πειραιωτάκι αναντάμ παπαντάμ ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ένιωθε πάντα ότι κάτι χρωστούσε στους Γερμανούς.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: «Θα γίνω πιλότος να εκδικηθώ τους Γερμανούς!»

Τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ, με την άφιξή του σε αυτό τον κόσμο επισφράγισε τον δεύτερο γάμο του πατέρα του με την Ελένη.

Οι γονείς του διατηρούσαν καφενείο στο Χατζηκυριάκειο δίπλα στην εκκλησία του Άγιου Νείλου. Το στέκι αυτό θεωρείται σημείο αναφοράς, καθώς εκτός των άλλων εδώ γράφτηκε το περίφημο τραγούδι του Μπαγιαντέρα "Χατζηκυριάκειο".

Ήταν ένα δίπατο κτίσμα στον πρώτο όροφο του οποίου ζούσε η οικογένεια του. Ο μικρός Δημήτρης γεννημένος το 1934 βίωσε την φρίκη του πολέμου και του βομβαρδισμού του Πειραιά το 1941.

Μικρό αγόρι ακόμα τον άκουγαν οι θαμώνες του καφενείου, στο οποίο βοηθούσε σερβίροντας καφέδες να λέει ότι θέλει να γίνει πιλότος για να εκδικηθεί τους Γερμανούς που κατέστρεψαν τον "Πειραιά του". Αυτή προφανώς ήταν και η πρώτη φιλοδοξία του. Στη συνέχεια η ζωή του πήρε διαφορετικό δρόμο.

Απέρριψε, προς μεγάλη λύπη των γονιών του, υποτροφία της Πειραϊκής Πατραϊκής να σπουδάσει υφαντουργία στο εξωτερικό και έκανε το μεγάλο βήμα προς την υποκριτική τέχνη.

Είχε στο μεταξύ σχετιστεί με την Πειραιώτισσα Δέσπω Διαμαντίδου, την οποία άφησε όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε η μετέπειτα εθνική σταρ ήταν από πού είναι κι όταν της απάντησε εκείνη σχολίασε υποτιμητικά "Από τον Πειραιά;"

Λίγα χρόνια μετά πασίγνωστη και δημοφιλής κατέβηκε στην πόλη του Ολυμπιακού να γνωρίσει τους δικούς του και το ανοιχτό πολυτελές αμάξι της έκανε πολλή ώρα να φτάσει από την Πηγάδα μέχρι τον Άγιο Νείλο.

Ο κόσμος που είχε στο μεταξύ πληροφορηθεί την επίσκεψή της είχε κατακλύσει τους δρόμους. Κάποιοι απληροφόρητοι νόμιζαν πως κάποια πριγκίπισσα επισκεπτόταν τον Πειραιά.

Είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο μικρός Δημήτρης, ανέμελο και ατίθασο Πειραιωτάκι ονειρευόταν να οδηγήσει πολεμικό αεροπλάνο για να εκδικηθεί τους κατακτητές της παιδικής του ηλικίας.