Η «Θεία από το Σικάγο» και ο «Κατήφορος» γυρίστηκαν στην ίδια γειτονιά!

Στον ένα δρόμο η "θεία από το Σικάγο" ρίχνει τα κανάτια της και στον παρακάτω ο κακός Κώστας από τον "Κατήφορο" διατηρεί την αμαρτωλή γκαρσονιέρα του.

Η «Θεία από το Σικάγο» και ο «Κατήφορος» γυρίστηκαν στην ίδια γειτονιά!

Η Βασιλειάδου και ο Κούρκουλος οφείλουν πολλά σε δύο ταινίες που γυρίστηκαν στην ίδια γειτονιά της Αθήνας. Μολονότι φαίνεται να απέχουν χρονικά, τις χωρίζουν μόνο τέσσερα χρόνια.

Η "Θεία από το Σικάγο" του Αλέκου Σακελλάριου και ο "Κατήφορος" του Γιάννη Δαλιανίδη είναι δυο ταινίες διαμετρικά αντίθετες. Η πρώτη ανήκει στην μεγάλη παράδοση της λαϊκής κωμωδίας που με τον καιρό αποκτά όλο και μεγαλύτερο κύρος στη συνείδηση των σινεφίλ, η δεύτερη είναι μια δραματική ταινία "σχολής Φώσκολου" με τις αγκυλώσεις και τη σοβαροφάνεια της ρηχής ελληνικής κοινωνίας του '50 και του '60 που διασώζεται κυρίως από την φρεσκάδα των νεαρών πρωταγωνιστών.

Κούρκουλος, Λάσκαρη και Βουτσάς κατάφεραν με την λαμπερή τους νιότη να κάνουν cult μια ταινία που υπό κανονικές συνθήκες θα μας έκανε να γελάμε για ένα σενάριο τραβηγμένο από τα μαλλιά.

Αν υπάρχει κάτι κοινό στα δύο έργα είναι η παραγωγός εταιρία, η Φίνος Φιλμ, που αγαπά τα ίδια πλάνα, τις ίδιες γωνιές, τους ίδιους δρόμους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στη μία γωνία η "Θεία από το Σικάγο", η Γεωργία Βασιλειάδου, ρίχνει τα κανάτια του έρωτα και στην άλλη, ο Κώστας από τον "Κατήφορο", ο νεαρός Νίκος Κούρκουλος διατηρεί την αμαρτωλή γκαρσονιέρα όπου διαφθείρει τρυφερές και άδολες υπάρξεις, βρίσκοντας και τιμωρείται για αυτό από το χέρι της Ζωής Λάσκαρη. Στην μία περίπτωση μιλάμε για το αρχοντικό της οδού Ξανθίππου αρ. 11, στην άλλη για την γκαρσονιέρα της οδού Φωκυλίδου αρ. 47. Και οι δύο είναι δρόμοι του Κολωνακίου στην περιοχή της Δεξαμενής.