Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες: Ο Φίνος δεν ήθελε τον Ηλιόπουλο!

Δύσκολα θα φανταζόμασταν ένα άλλο πρωταγωνιστικό δίδυμο για την ταινία αυτή της Φίνος Φιλμ. Κι όμως...

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες: Ο Φίνος δεν ήθελε τον Ηλιόπουλο!

Θεατρικό έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, οι "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες" έμελλε να γίνουν μια από τις εμβληματικότερες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σήμερα δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον άλλο στη θέση του Χατζηχρήστου και του Ηλιόπουλου.

Στην πραγματικότητα όμως έγιναν αρκετές ζυμώσεις μέχρις ότου η παραγωγός εταιρία καταλήξει στην οριστική διανομή των ρόλων.

Σημειωτέο ότι στην πρώτη θεατρική εκδοχή τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Απόστολος Αβδής. Όταν ήρθε η στιγμή να δοκιμαστεί η "βεντέτα" των δύο οικογενειών στα κινηματογραφικά πλατό η Φίνος Φιλμ παραγκώνισε τους δύο πρωταγωνιστές και για μεν το ρόλο του Θωμά Μακρυκώστα επέλεξε τον σταρ της κωμωδίας, Κώστα Χατζηχρήστο, για τον ρόλο του Στέλιου Κοντογιώργη στράφηκε στον Δημήτρη Χορν.

Ο μεγάλος ηθοποιός αρνήθηκε, πιθανότατα γιατί έκρινε ότι δεν τον κολάκευε ο χαρακτήρας του Κοντογιώργη. Απογοητευμένος ο Φίνος επέστρεψε στον Ντίνο Ηλιόπουλο, ο οποίος ενσάρκωσε τον άκακο ράφτη με απαράμιλλο τρόπο. Μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα την κωμωδία αυτή της Φίνος Φιλμ με άλλον ηθοποιό; Κάποιες φορές η τύχη δίνει την καλύτερη λύση και δεν το ξέρουμε.