Ανατροπή: Η Τζένη Καρέζη ήταν ξανθιά, η Βουγιουκλάκη μελαχρινή

Ο ελληνικός κινηματογράφος μας είπε ψέματα: Αγαπήσαμε την μελαχρινή Καρέζη που ήταν ξανθιά και την ξανθιά Βουγιουκλάκη που ήταν μελαχρινή.

Ανατροπή: Η Τζένη Καρέζη ήταν ξανθιά, η Βουγιουκλάκη μελαχρινή

Η πορεία προς την δόξα δεν είναι μονόδρομος κι αυτό που συχνά θεωρούμε "συνταγή επιτυχίας" δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Διαφορετικά δεν θα μνημονεύαμε σήμερα την Τζένη Καρέζη που αψηφώντας το δόγμα "όλοι προτιμούν τις ξανθιές" απαρνήθηκε τη φύση της και για πολλά χρόνια έβαφε τα μαλλιά της μαύρα κάνοντας επιτυχία κόντρα στο ρεύμα της εποχής της.

Στον κόσμο του θεάματος εμφανίστηκε μόνο μια φορά ως ξανθομαλλούσα αλλά έκτοτε η γόησσα με τα γκριζοπράσινα μάτια υιοθέτησε αυστηρά και αμετακίνητα το σκούρο χρώμα, κατά μία άποψη παίζοντας το παιχνίδι της καλλιτεχνικής αντιζηλίας με την γιαλαντζί ξανθιά Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η Βουγιουκλάκη από την άλλη ήταν καστανή και με το φυσικό χρώμα των μαλλιών της πρωταγωνίστησε στις πρώτες ταινίες, όπως το "Ποντικάκι" ή "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας".

Η κοσμογονική αλλαγή, η μεταμόρφωση σε βασίλισσα του εγχώριου θεάματος, έγινε με την ταινία "Διακοπές στην Αίγινα" όπου η νεαρή Βουγιουκλάκη υποδύεται την κακομαθημένη κόρη του Κωνσταντάρα. Εκεί ο σκηνοθέτης Αντρέας Λαμπρινός την πείθει να δει τη ζωή με από την "πλευρά της ξανθιάς" και πετυχαίνει διάνα. Έκτοτε και για όλη την υπόλοιπη ζωή της, η Βουγιουκλάκη έβαφε κάθε εβδομάδα τις καστανές μπούκλες της για να παρουσιάζεται κατάξανθη στο κοινό της. Μια φορά επιχείρησε να ανατρέψει το μύθο της ξανθιάς, στη θεατρική παράσταση της Κλεοπάτρας και δοκίμασε το πικρό ποτήρι της αποτυχίας.

Σε αντίθεση με την Καρέζη το δόγμα "όλοι προτιμούν τις ξανθιές" λειτούργησε απόλυτα στην περίπτωση της Αλίκης.