Ζαμπέτας κομμένος στα δύο... Μαρινέλλα vs Ελένη Προκοπίου. Ένα τραγούδι σε δύο ταινίες...

Ο κινηματογραφικός φακός αγάπησε τον Γιώργο Ζαμπέτα όσο κανέναν άλλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Ζαμπέτας κομμένος στα δύο... Μαρινέλλα vs Ελένη Προκοπίου. Ένα τραγούδι σε δύο ταινίες...

Ο μάγκας από το Αιγάλεω πρωταγωνίστησε στις πιο "καυτές" μουσικές σκηνές του Ελληνικού σινεμά χαρίζοντας μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του στην κινηματογραφική αθανασία. Το 1969 γνωρίσαμε το τραγούδι "Ποιος είναι αυτός ο Τύπος;" από την Μαρινέλλα όταν η φωνή της έπαιρνε τον ανήφορο της επιτυχίας. Συμπεριλήφθηκε στην ταινία "Ο μπλοφατζής" του Βασίλη Γεωργιάδη με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Στο μουσικό στιγμιότυπο δεσπόζει ο Ζαμπέτας με το μπουζούκι του, ενώ εντυπωσιάζει και η Μαρινέλλα εισάγοντας "καινά δαιμόνια" στις λαϊκές πίστες. Υπάρχει κακώς η εντύπωση πως πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού.

Στην πραγματικότητα το ίδιο τραγούδι ακούστηκε ένα χρόνο νωρίτερα, το 1968, στην ταινία " Ο μπούφος" του Ορέστη Λάσκου με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πάντζα και την Ελένη Προκοπίου η οποία επωμίστηκε και την ερμηνεία του τραγουδιού με χτυπητές διαφορές στη μελωδία αλλά και στον στίχο. Εδώ δεν συμμετέχει ο συνθέτης. Η Προκοπίου λοιπόν μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρωτιά της αυτή. Είναι η εποχή που πολλοί καλλιτέχνες αναδεικνύονται μέσα από τα ασπρόμαυρα πλάνα του σινεμά.

Η Μαρινέλλα αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα. Έχοντας αφήσει την καρέκλα του λαϊκού πάλκου δίπλα στον Καζαντζίδη κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για σόλο καριέρα που θα ευδοκιμήσει και χάρις στην καλή της σχέση με τον ελληνικό κινηματογράφο. Την ίδια πάνω-κάτω εποχή δοκιμάζονται μπροστά στον φακό τραγουδιστές όπως ο Βοσκόπουλος και ο Πουλόπουλος, ο Κόκκοτας, η Μοσχολιού, ο Χρηστάκης και ο Διονυσίου. Λαϊκό τραγούδι και λαϊκός κινηματογράφος. Στοιχεία αντλήθηκαν από το ogdoo.gr