Η Αλίκη, ο Τέως και το μυστικό «εκεί ψηλά στον Υμηττό»

Κινηματογραφικό ορόσημο το τραγούδι του Χατζιδάκι "Εκεί ψηλά στον Υμηττό" έκρυβε όντως ένα μυστικό.

Η Αλίκη, ο Τέως και το μυστικό «εκεί ψηλά στον Υμηττό»

Στις αρχές του '60 φήμες στοίχειωναν την κοσμική Αθήνα και αφορούσαν το παλάτι και τον περίβλεπτο διάδοχο Κωνσταντίνο. Φαίνεται πως υπό το άγρυπνο βλέμμα της Φρειδερίκης ο νεαρός γαλαζοαίματος πολιορκούσε την αναδυόμενη σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ο τρόπος που γνωρίστηκαν τότε οι δύο νέοι δεν είναι ξεκάθαρος. Πιθανότατα την σύστησε στους αυλικούς κύκλους ο μεγαλοεκδότης Νάσος Μπότσης την στιγμή που η Αλίκη έβγαινε μόλις από τις ομίχλες του έρωτά του. Ο τότε διάδοχος βρέθηκε μια μέρα στις κουίντες του θεάτρου Μουσούρη για να απονείμει τα εύσημα στη νεαρή πρωταγωνίστρια ύστερα από μια παράσταση του έργου "Τόπο στα νιάτα". Ήταν χειμώνας του 1959 και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Παραφιλολογία ή πραγματικότητα το ειδύλλιο πήρε έκταση ακόμα και στον ξένο τύπο που χαρακτήριζε την Αλίκη "ως την Ελληνίδα Γκρέις Κέλι".

Το ρομάντζο του Τέως και της Αλίκης έχει πολλά επεισόδια από τα βασιλικά ραβασάκια μέχρι τα σάλτα του ερωτοχτυπημένου διαδόχου από τη μάντρα της σχολής Ευελπίδων, για να συναντηθεί με τον έρωτα. Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει ο αστικός μύθος, ή η απαγορευμένη αλήθεια, ότι το πολύκροτο ζευγάρι έδινε τα μυστικά ραντεβού στο βασιλικό περίπτερο ... εκεί ψηλά στον Υμηττό. Αυτή η φήμη έγινε τραγούδι από τον δαιμόνιο Μάνο Χατζιδάκι και το χαρακτηριστικό σάουντρακ της ταινίας "Η Λίζα το' σκασε" στην οποία δεν... πρωταγωνιστεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλά η Ξένια Καλογεροπούλου.

Ο "Υμηττός" όπως είναι ο τίτλος του τραγουδιού ακούστηκε από τα χείλη της Νανάς Μούσχουρη.