Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ήρωας στην Αλβανία το '40, τον έσωσε ο Ελύτης

Πίσω από ένα μεγάλο ηθοποιό σαν τον Λάμπρο Κωνσταντάρα δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει μια εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία.

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ήρωας στην Αλβανία το '40, τον έσωσε ο Ελύτης

Όταν το 1968 πρωταγωνιστούσε στην ταινία "Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι" είχε ήδη διαγράψει ένα λαμπρό κύκλο παρουσίας τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στην μεγάλη οθόνη. Ζεν πρεμιέ της πρώτης εποχής του ελληνικού σινεμά, με τον Παριζιάνικο αέρα και την αριστοκρατική καταγωγή, ο Κωνσταντάρας μπήκε με φόρα στα πρωτόγονα κινηματογραφικά πλατό της εποχής, ως ο πρώτος κινηματογραφικός γόης.

Ερμήνευσε με εξαιρετική πάντοτε επιτυχία τους πιο διαφορετικούς ρόλους του πατέρα, του βουλευτή, του ναυάρχου, του πτέραρχου, του γόη, του βιομηχάνου, δημιουργώντας με το ταλέντο του ένα παλμαρέ διακεκριμένων χαρακτήρων. Στην ταινία ο "στρίγκλος έγινε αρνάκι", ξεχωρίσαμε τη σκηνή με τους αχαΐρευτους γιους που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο "κάνε παιδιά να δεις καλό!".

Να θυμόμαστε πάντως πως ο άνθρωπος αυτός που μας καθήλωνε με την υποκριτική του είχε περάσει από τα βουνά της Αλβανίας ως έφεδρος αξιωματικός, είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και τον γλίτωσε ο μετέπειτα νομπελίστας μας Οδυσσέας Ελύτης, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Στο παρακάτω στιγμιότυπο οι κινηματογραφικοί γιοι του δεν δείχνουν την ίδια αυτοθυσία και ο πατέρας τους κινδυνεύει να πνιγεί ζητώντας λίγο νερό όχι στη Σαχάρα, όπως λέει ο ίδιος, αλλά στο κέντρο της Αθήνας. Κωμωδία από το "άγιο χέρι" του Αλέκου Σακελλάριου η ταινία "Ο Στρίγκλος που έγινε αρνάκι" είναι από τα τελευταία σημαντικά δείγματα του παλιού εμπορικού κινηματογράφου...

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας