Ο Μουστάκας έχασε το Όσκαρ στον «Ζορμπά» για δύο λεπτά

Η δόξα για τον πρωτοεμφανιζόμενο Μουστάκα απείχε μόλις δύο λεπτά κινηματογραφικού φιλμ στον Ζορμπά. Έχασε το Όσκαρ για δύο λεπτά

Ο Μουστάκας έχασε το Όσκαρ στον «Ζορμπά» για δύο λεπτά

Ο Σωτήρης Μουστάκας έκανε τον ντεμπούτο του στην ταινία "Ζορμπάς" ενσαρκώνοντας τον τρελό του χωριού. Ο άγνωστος τότε ηθοποιός εντυπωσίασε με το τέμπο και την εκφραστική του δεινότητα. Η ερμηνεία του τον πήγαινε τσιφ για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου πλην όμως την τελευταία στιγμή η υποψηφιότητά του αποσύρθηκε για τεχνικούς λόγους.

Απαράβατος όρος από την επιτροπή απονομής των Όσκαρ ήταν η χρονική διάρκεια της εμφάνισης του ηθοποιού και ο Σωτήρης Μουστάκας υπολειπόταν κατά δύο μόλις λεπτά. Η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε κι ο ίδιος έμεινε με την πίκρα του αποκλεισμού προτού καν διεκδικήσει το μερτικό του από την κινηματογραφική δόξα. Το χαμένο Όσκαρ του Κύπριου ηθοποιού ακολούθησε την κακοτυχία του Κρητικού συγγραφέα, του Νίκου Καζαντζάκη, που κι ο ίδιος είδε, για άλλους λόγους, να φεύγει το Νόμπελ λογοτεχνίας μέσα από τα χέρια του.

Η ερμηνεία πάντως του νεαρού Μουστάκα στον "Ζορμπά" θεωρείται από αυτές που κλειδώνουν ένα ρόλο και αποτέλεσε σίγουρα το εφαλτήριο για την μετέπειτα εκτόξευσή του στη σφαίρα της διασημότητας έστω και εντός των συνόρων. Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς ήταν αγλλοελληνική συμπαραγωγή του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Απέσπασε τρία όσκαρ: Β΄γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και διεύθυνσης φωτογραφίας. Η μουσική ήταν του Μίκη Θεοδωράκη.

(Παρακολουθήστε τις επίμαχες σκηνές από τον Ζορμπά μετά το 15.54 του βίντεο)