«Φωνάζει ο κλέφτης»: Ο Δαλιανίδης δεν έβαλε το όνομά του και είχε τους λόγους του

Η κωμωδία "Φωνάζει ο κλέφτης" έκανε μεγάλη επιτυχία το 1965, ο Γιάννης Δαλιανίδης δεν την  υπέγραψε...

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Ο Δαλιανίδης δεν έβαλε το όνομά του και είχε τους λόγους του

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο θίασος Αρώνη-Ηλιόπουλου-Παπαγιαννόπουλου θριάμβευε στο σανίδι με την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης".

Ένας ντροπαλός υπάλληλος, ο Τιμολέων Λάμπρου, βασανίζεται στη ζωή του από την υπερβολική του εντιμότητα αλλά δεν εννοεί να το καταλάβει. Η τύχη ρίχνει στο διάβα του το πορτοφόλι ενός στρατηγού, ο οποίος προΐσταται ενός μεγάλου δημοσίου οργανισμού. Μέσα σε αυτό ο ήρωας της ιστορίας μας βρίσκει ένα σεβαστό χρηματικό ποσόν και ένα σφραγισμένο γράμμα από τις ΗΠΑ που δεν πρέπει ποτέ να διαβάσει ο στρατηγός...

Τα ψέματα, οι καταχρήσεις, οι κομπίνες και οι άνθρωποι που ξέρουν να βγαίνουν πάντοτε λάδι πρωταγωνιστούν σε αυτό το άκρως ρεαλιστικό σενάριο, που από το θέατρο μεταπήδησε στο πανί κατά την προσφιλή πρακτική της εποχής. Υπάρχουν ωστόσο δύο σημεία που αξίζει κανείς να τα επισημάνει. Το γεγονός ότι η Μαίρη Αρώνη που αισθανόταν μεγαλύτερη σιγουριά πάνω στο σανίδι αρνήθηκε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της συζύγου. Κυρίως όμως αξίζει να σταθεί στην απουσία του Γιάννη Δαλιανίδη στους τίτλους της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης αυτής της κωμωδίας υπέγραφε για πολλά χρόνια με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεδάκη και είχε τους λόγους του. Τη χρονιά εκείνη είχε σκηνοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό ταινιών και προφανώς μία επιπλέον θα του δημιουργούσε προβλήματα με την εφορία.