Η Σάντα Τσικίτα και ο Άγιος Λογοθετίδης: Ο γύρος του κόσμου σε 1 λεπτό!

Ταινία κοσμοπολιτισμού και πολυγλωσσίας, μπολιασμένη με το νέο "γκαγκστερικό" πνεύμα των μεταπολεμικών χρόνων, η "Σάντα Τσικίτα" του Αλέκου Σακελλάριου  και του Χρήστου Γιαννακόπουλου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη του ελληνικού σινεμά.

Η Σάντα Τσικίτα και ο Άγιος Λογοθετίδης: Ο γύρος του κόσμου σε 1 λεπτό!

Σκηνές χολιγουντιανής σύλληψης, ένας Στέφανος Στρατηγός μαφιόζος α λα ελληνικά και ο Λογοθετίδης, αυτός ο άγιος απλός Έλληνας στα χρόνια του πενήντα αναζητά τρόπο να βγει από τις δυσκολίες του. Η Σάντα Τσικίτα, είναι η από μηχανής θεά, μια φιγούρα από αυτές που σπάνια εμπνεύστηκε ο ελληνικός κινηματογράφος, γυναίκα-ιέρεια ενός κοσμοπολιτισμού που ανταλλάσσει το θέαμα και την απόλαυση με τα εύκολα πλούτη από το εμπόριο αλλά και από παράνομες δραστηριότητες. Η Σάντα Τσικίτα είναι ένας γλυκός πειρασμός, αχρείαστος ίσως, όπως αχρείαστοι είναι όλοι οι πειρασμοί αυτού του είδους στη ζωή μας.

Πειρασμός που αυτό το "ανθρωπάκι" με το μεγάλο ηθικό ανάστημα, ο Φώτης, ο Άγιος Λογοθετίδης, το μετατρέπει με τη δύναμη της τύχης σε ευλογία. Ώσπου να έρθει όμως εκείνη η ώρα και εν αναμονή εξελίξεων έξω από το "στρατηγείο" του έλληνα μαφιόζου Μπάμπη -βλέπε Στέφανος Στρατηγός- ο Φώτης εμπλέκεται σ' ένα διάλογο με όλες τις γλώσσες του κόσμου, στο πρόσωπο της Μαρκέλας, της πολύγλωσσης χορεύτριας του καμπαρέ. Απολαύστε τον γύρο του κόσμου σε 1' Η "Σάντα Τσικίτα" έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, στις 28 Αυγούστου 1953 και πρόπλασμά της υπήρξε το θεατρικό έργο: "Ο Φώτης Φραγκής και η Τσικίτα Λοπέζ".

Το 1964 διασκευάστηκε από την "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος Α.Ε.", με τίτλο "Ο παράς και ο φουκαράς" Το ρόλο του Φώτη (στη διασκευή χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά ονόματα) τον υποδύθηκε ο Χατζηχρήστος, και στο ρόλο της Σάντα Τσικίτα ήταν η σεξοβόμβα της εποχής Μάρθα Καραγιάννη.