Γεωργία Βασιλειάδου: Ποιο ήταν το χωριό της κυράς μας της Μαμής;

Το 1958 η Φίνος Φιλμ γυρίζει την ταινία "Η κυρά μας η μαμή" σ' ένα μακρινό χωριό της επαρχίας.

Γεωργία Βασιλειάδου: Ποιο ήταν το χωριό της κυράς μας της Μαμής;

Ή τουλάχιστον έτσι άφησαν να εννοηθεί οι συντελεστές της ταινίας. Το λεωφορείο που μεταφέρει την επιστήμη στο πρόσωπο του Ορέστη Μακρή, φαίνεται να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στα βάθη της Ελληνικής επαρχίας στα χρόνια του '50.

Το απομακρυσμένο χωριό η Λεστινίτσα ζει στη μαγεία της κυρά Μαμής που χρησιμοποιεί το ξεμάτιασμα για πάσα νόσο. Η άφιξη του γιατρού θα φέρει την Ιατρική σε μετωπική σύγκρουση με τον τσαρλατανισμό.

Ποιο ήταν όμως το βασίλειο της Γεωργίας Βασιλειάδου; Με τα σύγχρονα μέσα θα μπορούσε κανείς να φτάσει στην "Λεστινίτσα" σε μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, γιατί απλούστατα το χωριό της κυρά Μαμής δεν είναι άλλο από τις Αφίδνες, τα γνωστά μας Κιούρκα.

Εντυπωσιάζουν οι σκηνές στα κακοτράχαλα τότε στενά του χωριού, που αποπνέουν την γενική ατμόσφαιρα της πάλαι ποτέ σφύζουσας περιφέρειας.

Η σκηνή με το καφενείο όπου κάνει στάση το λεωφορείο διαδραματίζεται στον Άγιο Μερκούριο, και την εποχή εκείνη ήταν ακόμα ένας οικισμός που ανήκε διοικητικά στα Κιούρκα αλλά σήμερα είναι μια περιοχή με πυκνό πευκοδάσος και διάσπαρτες βίλες.