Βέγγος: Ο Καπετάν Μιχάλης, ο Θρασύβουλας και όλα είναι ατμός!

Ο Θανάσης Βέγγος ως Θρασύβουλας δίνει ρεσιτάλ.... φιλοσοφίας στην ταινία «ο Ατσίδας».

Βέγγος: Ο Καπετάν Μιχάλης, ο Θρασύβουλας και όλα είναι ατμός!

Ποιος είπε ότι η φιλοσοφία είναι προνόμιο των ακαδημαϊκών κύκλων; Απλοί άνθρωποι, όπως ο Θρασύβουλας, τον οποίον ενσαρκώνει ο Θανάσης Βέγγος, στοχάζονται με απαράμιλλη ακρίβεια για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής και αμολάνε τις αμπελοφιλοσοφίες τους με την πρώτη ευκαιρία. Επεισόδιο γυρισμένο σε κάποιο εξοχικό κεντράκι της Θεσσαλονίκης στο οποίο πρωταγωνιστούν ένας σερβιτόρος θυμόσοφος και ένας πελάτης που βρίσκεται σε μυστικό ραντεβού με το ταίρι του.

Στα λόγια του Βέγγου παρελαύνει, ο θάνατος στο πρόσωπο του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ή Καπετάν Μιχάλη, η ζωή που είναι ατμός και ο έρωτας που υπερβαίνει τη ματαιότητα αυτού του κόσμου. Ο Ηλιόπουλος που τον ακούει περιορίζεται να φτύνει τον κόρφο του και να τον σιγοντάρει ώστε ο Θρασύβουλας να βγάζει από μέσα του αποστάγματα σοφίας. Βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος μας ψυχαγωγεί χωρίς τις ρυτίδες της παρακμής του, φρέσκος και αιώνιος δίνοντας και κερδίζοντας ένα στοίχημα με το γέλιο αλλά και με την καθημερινή σοφία που περιείχαν οι κωμωδίες του. Ο Θανάσης Βέγγος απαλλαγμένος από τον μελοδραματισμό της ύστερης περιόδου του παραδίδει μαθήματα αυθορμητισμού και σπάνιας υποκριτικής ενώ ο Ντίνος Ηλιόπουλος δεσπόζει με το λεπτεπίλεπτο χιούμορ και την γνωστή υψηλή αισθητική του.

Κωμωδία παρεξηγήσεων του 1962 ο «Ατσίδας» του Γιάννη Δαλιανίδη είναι μια ακόμα κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά με τίτλο: «Εξοχικόν κέντρο ο Έρως». Ο δευτεραγωνιστής Βέγγος ξεδιπλώνει το αυθεντικό του ταλέντο και γίνεται περιζήτητος. Τα γυρίσματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και η ταινία ήρθε 5η σε εισιτήρια από τις 68 εκείνης της χρονιάς.