Βασιλειάδου: Η κωλοπετσωμένη θεία ήρθε από το Σικάγο! (vid)

Η θεία ήρθε από το… Σικάγο για να δώσει στην Γεωργία Βασιλειάδου τον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρα της. Κωμωδία-τοιχογραφία μιας Ελλάδας που ξαναβρίσκει τα βήματά της στην Ιστορία.

Βασιλειάδου: Η κωλοπετσωμένη θεία ήρθε από το Σικάγο! (vid)

Τα αυστηρά ελληνοχριστιανικά ήθη του Ορέστη Μακρή ως στρατηγού εν αποστρατεία απειλούν να αφήσουν στο ράφι τις κόρες του αλλά η θεία από το Σικάγο ως άλλη UNRRA έρχεται να δώσει την απαραίτητη βοήθεια, προκειμένου να γυρίσει ο τροχός της τύχης. Υπέροχα πλάνα, πειστικές ερμηνείες, φυσική διαδοχή των γεγονότων δημιουργούν ένα απολαυστικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο τίποτε δεν μοιάζει παράταιρο.

Ο ελληνικός κινηματογράφος παρουσιάζεται δροσερός και φωτεινός στα νεανικά πρόσωπα της Τζένης Καρέζη, της Γκέλλυς Μαυροπούλου, του Στέφανου Στρατηγού, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Αναρωτιέται κανείς πού χάθηκε αυτή η δροσιά και η φρεσκάδα λίγα χρόνια αργότερα. Ίσως το ελληνικό σινεμά άρχισε να γερνά μαζί με τα πρόσωπα εκείνων των ηθοποιιών και μαζί τους χάθηκε η αισθητική και το υψηλό χιούμορ όχι μόνο στις ατάκες των πρωταγωνιστών αλλά και στα κινηματογραφικά σκηνικά.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος, αυτός ο αδέκαστος κριτής, φέρνει αρυτίδωτη και άφθαρτη την γοητεία ταινιών σαν την «Θεία από το Σικάγο» που κάνει πάταγο όπως το κανάτι στα πόδια του πρώτου υποψήφιου γαμπρού της οικογένειας. Λένε πως αυτά τα κανάτια τα πετούσε ο ίδιος ο Σακελλάριος για να έχουν την ακρίβεια που απαιτούσε το σενάριο, ένα από αυτά μάλιστα λίγο έλειψε να τραυματίσει τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Η Θεία Από το Σικάγο” προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958 και έκοψε 142.459 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 31 ταινίες, αποδεικνύοντας πως κάποτε το εμπορικό στοιχείο πήγαινε χέρι-χέρι με το ποιοτικό.