Λογοθετίδης και... ολίγη από Χόλιγουντ! (vid)

Λίγες σκηνές έχουν την αύρα διεθνούς φιλμογραφίας στον ελληνικό κινηματογράφο και σίγουρα μια από αυτές είναι η συνάντηση Βασίλη Λογοθετίδη - Στέφανου Στρατηγού στο γραφείο του τελευταίου με σκοπό την σύναψη μιας συμφωνίας … κάτω από το τραπέζι.  

Λογοθετίδης και... ολίγη από Χόλιγουντ! (vid)

Μια αλλοδαπή καλλιτέχνις, η Τσικίτα Λοπέζ κινδυνεύει με απέλαση, ο εργοδότης της την χρειάζεται στο καμπαρέ του, ένας εργατικός πλην χαμηλόμισθος υπάλληλος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο… Μόνη λύση για όλους ο λευκός γάμος. Ο επιχειρηματίας ξάδερφος είναι διατεθειμένος να μετρήσει ζεστό παραδάκι στον μισθοσυντήρητο πρωταγωνιστή μας κι εκείνος βλέποντας τις δεσμίδες των χαρτονομισμάτων δεν θέλει και πολύ για να πειστεί. Του το λέει άλλωστε ξανά και ξανά: «Μπάμπη μου θα τα πάρω!» Και τα παίρνει.

Η συνέχεια στην οθόνη πλην όμως ας σταθούμε λίγο σε αυτό το στιγμιότυπο, που η σκηνοθεσία του παραπέμπει σε αμερικάνικα φιλμ εποχής. Από τη μια ο νεαρός Στέφανος Στρατηγός με το πλούσιο, μπριγιαντισμένο μαύρο μαλλί και το σικ κουστούμι, από την άλλη ο Λογοθετίδης σε ρόλο υπαλληλίσκου φουκαρά που όλες οι αναποδιές του κόσμου έχουν πέσει στο κεφάλι του και ετοιμάζεται να σπάσει τα όρια και τις αναστολές του. Το κινηματογραφικό περιβάλλον δημιουργεί συνειρμούς μεταπολεμικής γκανγκστερικής ατμόσφαιρας αλλά πρόκειται μόνο για μια νόστιμη, σπαρταριστή κωμωδία με πλάνα κοσμοπολιτισμού νεοελληνικής κοπής.

Η ταινία "Σάντα Τσικίτα" προβλήθηκε στις αίθουσες την περίοδο 1953-54 και έκοψε συνολικά 89.572 εισιτήρια. καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε είκοσι ένα ταινίες. Πρόκειται για μεταφορά των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, με το όνομα «Ο Φώτης Φαγκρής και Η Τσικίτα Λοπέζ». Η ταινία γυρίστηκε σε στούντιο της Αιγύπτου, ταυτόχρονα με την ταινία "Δεσποινίς ετών...39", σε τρεις μόλις εβδομάδες!