Αλεξανδράκης - Ληναίος: Κάτω οι Λάκηδες και τα βουτυρόπαιδα (vid)

Τα βουτυρόπαιδα δεν ήταν ποτέ η αδυναμία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και η σκηνή που ο Αλεξανδράκης αρχίζει στις γρήγορες τον ανιψιό του, Στέφανο Ληναίο, προς γνώση και συμμόρφωση είναι από τις πιο μάγκικες της Φίνος Φιλμ.  

Αλεξανδράκης - Ληναίος: Κάτω οι Λάκηδες και τα βουτυρόπαιδα (vid)

Ταινία από αυτές που οικοδόμησαν το μύθο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το «κλωτσοσκούφι» των Ντίνου Δημόπουλου, Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου αξιοποιεί στο έπακρον την δοκιμασμένη συνταγή του πλούσιου αστού που γοητεύεται από την πάμπτωχη δεσποινίδα. Μέσα από αυτή την «πάλη των τάξεων» μαθαίνουμε τα πάντα για τις συνήθειες του καλού κόσμου αλλά και για τον αγώνα για την επιβίωση της φτωχολογιάς προτού οδηγηθούμε στο χάπι έντ.

Η σκηνή που ο Λάκης (Στέφανος Ληναίος) τρώει το ξύλο της χρονιάς του από τον θείο του (Αλέκο Αλεξανδράκη) είναι από τις πιο καλογυρισμένες σκηνές όχι μόνο της συγκεκριμένης ταινίας αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα. Από αυτό το στιγμιότυπο έχει μείνει φυσικά το «Έλα Λάκη μου, έλα παιδί μου» για να χλευάζει εσαεί τα κακομαθημένα βουτυρόπαιδα της καλής κοινωνίας. Ωστόσο τα πλάνα στο μεγαλοαστικό σαλόνι με τα έργα τέχνης που κομματιάζονται μαζί με την υπόληψη του Λάκη, οι σκιές των δύο ηθοποιών, και η μαρτυρική έξοδος του Ληναίου με την ατάκα στη μαμά του, «του τα’πα», προσφέρει μια περιεκτική σκηνή ενός λεπτού που δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.

Αν βρίσκετε κι εσείς απολαυστικό τον Αλέκο Αλεξανδράκη να μην λησμονούμε πως αρχικά η ταινία γυρίστηκε με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Νικολινάκο. Επειδή δεν άρεσε στον Φίνο, έγινε πρόταση στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος λόγω ανειλημμένων θεατρικών υποχρεώσεων αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Τελικά ο ρόλος έφτασε στον Αλεξανδράκη που δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου 1960 και στην πρώτη της προβολή έκοψε 202.542 εισιτήρια λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε σύνολο 52 ταινιών της περιόδου.