Δημήτρης Τζηράς: «Η πρόκριση θα είναι ο μεγαλύτερος άθλος όλων των εποχών»

Την Κυριακή (18.00) ο Ολυμπιακός παίζει με τη Μέλσουνγκεν και με νίκη 4 γκολ διαφορά θα προκριθεί στην επόμενη φάση του EHF Cup. Ο Δημήτρης Τζήρας καλεί τον κόσμο στο Ρέντη, όπου αναμένεται να γίνει άμεσα sold out!

Δημήτρης Τζηράς: «Η πρόκριση θα είναι ο μεγαλύτερος άθλος όλων των εποχών»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Δημήτρης Τζηράς του Ολυμπιακού είναι μεγάλος παίκτης. Είναι ο καλύτερος Έλληνας παίκτης αυτήν τη στιγμή. Ο Ολυμπιακός παίζει τη ρεβάνς με τη γερμανική Μέλσουνγκεν και έχει ανάγκη τον κόσμο του για να περάσει και τον γ' γύρο. Δεν είναι εύκολο. Το πρώτο ματς όμως στη Γερμανία έδειξε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί.

Δείτε τι μου είπε το αστέρι του Ολυμπιακού που θυμίζω ότι σε ματς-τελικούς έχει βάλει απίστευτο αριθμό γκολ τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικά την ΑΕΚ την έχει διαλύσει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/11/2019

Το 32-28 του πρώτου ματς στη Γερμανία πανηγυρίστηκε σχεδόν. Πες μου για τη γερμανική ομάδα γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που δεν ξέρει.

Είναι κοντά στην κορυφή του γερμανικού πρωταθλήματος, πάρα πολύ καλή ομάδα. Και έχει βγάλει πολύ δύσκολο πρόγραμμα στο γερμανικό πρωτάθλημα, μπορεί να νικήσει και τις καλύτερες ομάδες εκεί.

Κορυφαίο το γερμανικό πρωτάθλημα.

Είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα σε όλο τον κόσμο!

Πόσο μπάτζετ έχουν;

Λέγεται ότι έχουν κοντά στα 7 εκ. ευρώ.

Ενώ εσείς κοντά στις 700.000.

Και πάλι για Ελλάδα πολύ είναι, αν αναλογιστούμε ότι πριν μπει ο Ολυμπιακός στο χάντμπολ τα μεγαλύτερα μπάτζετ ήταν 200.000-300.000 ευρώ. Ο Ολυμπιακός με την είσοδό του ανέβασε το επίπεδο, τώρα και η ΑΕΚ έχει μεγάλο μπάτζετ.

Ο αντίπαλός σας για τον τίτλο εδώ είναι η ΑΕΚ;

Ναι, η ΑΕΚ μόνο. Ο ΠΑΟΚ δεν μετράει ως ισοδύναμος αντίπαλος.

Είχε κόσμο ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς στη Γερμανία.

Ήρθαν από παντού! Όχι μόνο από Γερμανία αλλά και από Ολλανδία! Ήταν εκπληκτικοί. Οι Γερμανοί δεν μίλαγαν και ακούγονταν μόνο οι δικοί μας! Οι Ολυμπιακοί ήταν στα κάγκελα! Με σημαίες, με τα πανό τους με τα συνθήματά τους.

Στείλε ένα μήνυμα στον κόσμο του Ολυμπιακού.

Καταθέσαμε ψυχή και σώμα στη Γερμανία, τώρα θέλουμε τον κόσμο μας να κάνει καυτή έδρα για να πετύχουμε τον άθλο της ανατροπής! Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι μεγάλη δύναμη, μας δίνει δύναμη, τον χρειαζόμαστε για τη ρεβάνς. Πιστεύω ότι οι παίκτες της γερμανικής ομάδας δεν θα έχουν ξαναπαίξει σε τόσο καυτή έδρα και αυτό μπορεί να παίξει ρόλο, να τους επηρεάσει.

Πόσο τοις εκατό πιθανότητες δίνεις στον Ολυμπιακό να προκριθεί;

Αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε το αουτσάιντερ. Οι Γερμανοί είναι το φαβορί. Όμως τους κοιτάξαμε στα μάτια μέσα στην έδρα τους, παρά το μεγάλο τους μπάτζετ. Αντικειμενικά αυτή η ομάδα είναι άλλο επίπεδο σε σχέση με εμάς. Θα είναι άθλος αν περάσουμε. Θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στο χάντμπολ όλων των εποχών σε διασυλλογικό επίπεδο! Η επιτυχία που είχε κάνει ο Διομήδης ήταν σε κατώτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση από αυτή που παίζουμε εμείς. Στο Τσάλεντζ Καπ που έπαιζε ο Διομήδης δεν υπήρχαν γερμανικές και γαλλικές ομάδες. Το EHF CUP που παίζουμε εμείς είναι η δεύτερη καλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση στο χάντμπολ.

Ποια είναι τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου σας;

Ελάχιστα. Αλλά είμαστε μια δουλεμένη ομάδα με κυρίως ελληνικό κορμό, ποιοτικούς Έλληνες και ξένους, πιστεύω ότι η έδρα μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο.

Ποιες ομάδες περάσατε στους δύο προηγούμενους γύρους;

Την Μπόρατς από τη Βοσνία και την Τιμισοάρα από τη Ρουμανία.

Αν νικήσετε με την ίδια διαφορά γκολ που χάσατε στη Γερμανία, τι γίνεται;

Μετράνε τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ, σαν το ποδόσφαιρο.

Τα 28 γκολ που βάλατε εσείς θεωρείται μεγάλος αριθμός στο χάντμπολ;

Ναι, όταν παίζεις με τόσο μεγάλη αντίπαλο και μέσα στην έδρα της, είναι πολλά τα 28 γκολ.

Στην άμυνα θα κριθεί η πρόκριση ή στην επίθεση του Ολυμπιακού;

Στην άμυνα. Αν είσαι καλός στην άμυνα, μπορείς να τρέξεις στον αιφνιδιασμό και να βάλεις πιο πολλά γκολ.

Και είσαι γρήγορος εσύ.

Ναι είμαι γρήγορος.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού σου θεωρείς;

Νομίζω η εκτελεστικότητα.

Ρεκόρ γκολ που έχεις βάλει σε δυνατό ματς;

12 γκολ με αντίπαλο την ΑΕΚ! Σε τελικό. Εκεί που λέγαμε για την άμυνα, εννοώ και τους τερματοφύλακές μας μέσα. Ο τερματοφύλακας στο χάντμπολ είναι η πιο σημαντική θέση. Είναι βαρόμετρο για μια ομάδα.

Κρατάει ο Τσιλιμπάρης; 40 χρονών δεν είναι;

Είναι πατημένα 40, και κρατάει μια χαρά, είναι σκύλος!

Πες μου για τον Λέμος που έκανε τρομερό ματς στη Γερμανία. Τα 11 γκολ που έβαλε ήταν "φωτοβολίδα" ή είναι πράγματι παικταράς; Πες επίσης για τον κόσμο που δεν ξέρει, τι θέση παίζει εκείνος και τι θέση εσύ.

Ο Λέμος είναι πλέι μέικερ και εγώ είμαι δεξί εξτρέμ.

Τι κάνει το δεξί εξτρέμ;

Έχει κυρίως εκτελεστικό ρόλο. Πρέπει να έχω καλό ποσοστό από τη γωνία και να τρέχω γρήγορα στον αιφνιδιασμό. Σε ό,τι αφορά τον Λέμος που με ρώτησες, είναι πραγματικά καλός παίκτης. Ο Πάτρικ είναι σημαντικό στέλεχος της ομάδας μας. Στη Γερμανία έκανε το καλύτερό του ματς από τη στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό.

Αυτός είναι Βραζιλιάνος. Οι Βραζιλιάνοι είναι καλοί και στο χάντμπολ;

Τώρα τελευταία είναι ψιλοανερχόμενοι.

Πόσο χρονών είσαι;

28.

Ποιο είναι το όνειρό σου; Ο Σανίκης μου είχε πει για εσένα ότι θα μπορούσες να κάνεις πετυχημένη καριέρα στη Γερμανία όπως έκανε εκείνος και όπως είχε κάνει ο Αλβανός.

Φαντάζομαι τον εαυτό μου αρκετά χρόνια ακόμα στον Ολυμπιακό με πολλούς τίτλους. Σε 2 χρόνια που υπάρχει Ολυμπιακός στο χάντμπολ έχουμε πάρει 2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Όνειρό μου είναι μια καλή ευρωπαϊκή διάκριση με τον Ολυμπιακό και με την Εθνική.

Μου έχουν πει ότι έχεις και ιδιωτική δουλειά.

Ναι, έχω μαγαζί με σουβενίρ στο Μοναστηράκι, από τον παππού μου. Είναι ένας λόγος που δεν επιδίωξα το εξωτερικό. Για να αφήσω τον Ολυμπιακό, το μαγαζί μου και την Ελλάδα, θα έπρεπε οι οικονομικές απολαβές να ήταν πολύ καλύτερες σε σχέση με τον Ολυμπιακό.

Πιο πολλά χρήματα από το χάντμπολ βγάζεις ή από το μαγαζί;

Πάνω-κάτω τα ίδια είναι.

Πώς και πότε άρχισες το χάντμπολ;

Πήγαινα σχολείο στον Δούκα. Άρχισα το άθλημα στην πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου και κόλλησα.

Φέτος ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα από ποτέ;

Ναι, η φετινή ομάδα είναι πιο δυνατή από τα 2 προηγούμενα χρόνια. Δεν το συζητάω αυτό.

Ποιον συμπαίκτη σου θαυμάζεις περισσότερο;

Τους μεγάλους σε ηλικία, τον Σανίκη και τον Τσιλιμπάρη, έχουν πετύχει αξιοθαύμαστα πράγματα στην καριέρα τους.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο σουτ για τον αντίπαλο τερματοφύλακα;

Εκείνο που δεν περιμένει. Ένας τερματοφύλακας δυσκολεύεται από παίκτη που έχει πολλές διαφορετικές επιλογές στα σουτ, διαφορετικές εκτελέσεις.

Πέφτει ξύλο στο χάντμπολ ε;

Πέφτει, ναι. Περισσότερο από άλλα ομαδικά σπορ. Είναι συναρπαστικό σπορ. Καλούμε τον κόσμο να μας βοηθήσει, θα τα δώσουμε όλα.