Γκαντής: «Το χάντμπολ απλώνεται σε όλη τη χώρα»

Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής έστειλε το δικό του μήνυμα για την έλευση του 2022. 

Γκαντής: «Το χάντμπολ απλώνεται σε όλη τη χώρα»

Το σύνθημα για την έλευση του νέου χρόνου έδωσε ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Το 2021 μας άφησε μέσα σε έναν κυκεώνα σκέψεων, καθημερινής αγωνίας και προβληματισμού. Η πανδημία άφησε ακόμη περισσότερο το στίγμα της στις ζωές μας.

Παρά τις δυσκολίες, όμως, μέσα στο 2021 το ελληνικό χάντμπολ στάθηκε όρθιο και ψήλωσε λίγο παραπάνω. Έδειξε εξωστρέφεια και φάνηκε η διάθεση των ανθρώπων του για να αλλάξει επίπεδο το άθλημα στη χώρα μας.

Πανηγυρίσαμε έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Η ΑΕΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης, ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και αναμφίβολα η επιτυχία της έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το άθλημα. Το ελληνικό χάντμπολ έχει ανάγκη από διακρίσεις και μεγαλώνει μέσα από τις επιτυχίες των σωματείων του στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Με μεγάλη χαρά ειδαμε τις ελληνικές ομάδες να αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Εκτός από την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, η Πυλαία, η Δράμα '86, ο Διομήδης και το Πανόραμα επένδυσαν στην ευρωπαϊκή συμμετοχή, γεγονός που συνιστά πρόοδο.

Επενδύσαμε στην αναδιοργάνωση της ανάπτυξης, ώστε να φέρουμε σε λίγα χρόνια το ελληνικό χάντμπολ πιο κοντά στην παγκόσμια ελίτ. Η συνεργασία των τελευταίων δύο ετών με τον Γάλλο στρατηγικό σύμβουλο, Guy Petitgirard, έφερε το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλήματος, το οποίο εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου. Η υλοποίησή του ξεκίνησε άμεσα, με τους αθλητές και τις αθλήτριες στο επίκεντρο. Η ανταπόκριση της οικογένειας του αθλήματος σε αυτή τη νέα προσπάθεια είναι εντυπωσιακή. Εκατοντάδες παιδιά, το μέλλον του αθλήματος, αξιολογούνται και θα βοηθηθούν μέσα στο γήπεδο για να κάνουν πραγματικότητα τα χαντμπολικά τους όνειρα. Ήδη 500 νεαροί αθλητές και αθλήτριες συμμετέχουν στις ομάδες επιλέκτων σε όλη την Ελλάδα, η πρόοδος τους καταγράφεται ανά τακτά διαστήματα και σε συνδυασμό με τη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε υπάρχει η δυνατότητα για στοχευμένη δουλειά, τα επόμενα χρόνια, με οφέλη για τις Εθνικές ομάδες, αλλά και για τους συλλόγους.

Τολμήσαμε να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε τη διοργάνωση δύο παγκοσμίων πρωταθλημάτων μέσα από έντονο ανταγωνισμό. Το καλοκαίρι του 2022 θα φιλοξενήσουμε στο Ηράκλειο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βeach Ηandball και ένα χρόνο αργότερα, το 2023, σε συνεργασία με τη Γερμανία, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στη σάλα. Ανοίγουμε την πόρτα στον πλανήτη και υποδεχόμαστε αθλητές και αθλήτριες από τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ξεκλειδώσαμε νέα μεγάλα γήπεδα για το χάντμπολ. Τα "Δύο Αοράκια" στο Ηράκλειο, το κλειστό του Κορυδαλλού και εκείνο της Χαλκίδας άνοιξαν τις πύλες τους για το άθλημα. Μεγάλο στοίχημα, όμως, εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο γήπεδο εντός της Αττικής. Πάγιο και δίκαιο αίτημά μας, το οποίο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Αντιθέτως, με τις προοπτικές που δημιουργούνται από το πρόγραμμα "Πέλοπας" και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, θα διεκδικήσουμε κάθε εκατοστό αγωνιστικού χώρου που μας αναλογεί σε όλη την Ελλάδα.

Νιώσαμε περήφανοι για την απήχηση που έχουν κορυφαία στελέχη του αθλήματος. Ο Στέλιος Αγγελούδης επανεκλέχθηκε πρώτος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Γιάννης Καρανάσος εκλέχθηκε πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και ο Γιώργος Μπεμπέτσος είναι ο νέος συντονιστής διαιτησίας EHF.

Δικαιωθήκαμε από την απόφασή να μη συρρικνώσουμε τα πρωταθλήματα της Handball Premier και της Α1 γυναικών. Με 14 ομάδες στην κορυφαία κατηγορία των ανδρών και 12 σε εκείνη των γυναικών, το άθλημα μένει ζωντανό στο πιο υψηλό του επίπεδο και έρχονται καλύτερες ημέρες με την σημαντική οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης, μέσα από τα ανταποδοτικά χρήματα του στοιχήματος.

Ζητήσαμε και πετύχαμε την αναγνώριση του Beach Handball από τη ΓΓΑ ως ξεχωριστού κλάδου άθλησης, με ξεχωριστό μητρώο σωματείων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη μοριοδότηση αθλητών και αθλητριών που διακρίνονται στην άμμο.

Ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τον ΣΥΠΧΕ το πρόγραμμα επιμόρφωσης master coach. Αποτέλεσμα ήταν 52 Έλληνες προπονητές να πάρουν πτυχίο στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στους πάγκους των Εθνικών ομάδων και των Συλλόγων τους , στις διεθνείς διοργανώσεις.

Αγωνιστήκαμε με τις Εθνικές μας ομάδες στη σάλα και στην άμμο, σε όλες τις διοργανώσεις. Η Εθνική ανδρών παλεύει για την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023, η Εθνική γυναικών δοκίμασε τις δυνάμεις της απέναντι σε μεγαθήρια, η Εθνική εφήβων πήρε την 5η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και κέρδισε πολύτιμες εμπειρίες ενόψει της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2023. Εκπροσωπηθήκαμε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του Beach Handball σε άνδρες και γυναίκες, βάλαμε και τη νέα γενιά στη διαδικασία των διεθνών παραστάσεων στην άμμο.

Δείξαμε... μπλε κάρτα στη μάστιγα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που δεν είναι άλλη από τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματισμό. Στηρίζουμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας και ζητούμε απ' όλους τους ανθρώπους του αθλήματος να κάνουν το ίδιο για να διαφυλάξουμε τα ιερά και τα όσια του αθλητισμού. Παράλληλα, δεσμευτήκαμε ότι στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου θα προτείνουμε προς ψήφιση ποινές στα πειθαρχικά μας όργανα που θα αφορούν τις παραβάσεις για χειραγώγηση αγώνων. Ήδη λειτουργεί η Επιτροπή Δεοντολογίας, που συστήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ως διοίκηση της ΟΧΕ αποδεικνύουμε ότι έχουμε πρόγραμμα, ότι δεν παρεκκλίνουμε των αρχών μας και λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του αθλήματος.

Στον επίλογο της χρονιάς, ακούσαμε τα πιο όμορφα νέα αναφορικά με την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Για πολλά χρόνια, πάγιο αίτημα των ανθρώπων του αθλητισμού ήταν η ανταπόδοση από τα κέρδη του στοιχήματος, ως οικονομική ενίσχυση στα σωματεία. Ουδείς όμως το έπραξε ποτέ. Αυτό το αίτημα υπερκαλύφθηκε σήμερα με την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει 31 εκατομμύρια ευρώ σε συλλόγους και ομοσπονδίες. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι αυτά τα χρήματα δίνονται με έναν διαυγή, αξιοκρατικό τρόπο, μέσα από αντικειμενικά κριτήρια και πλήρη διαφάνεια. Μητρώο σωματείων, μητρώο αθλητών και προπονητών, αγωνιστική δράση εντός και εκτός συνόρων. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι-και αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της αθλητικής κοινότητας-, αυτά τα χρήματα να επενδυθούν μέσα στο γήπεδο, καθώς μέσα από το γήπεδο προέκυψαν. Καλύτερες συνθήκες και καλύτερες απολαβές για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, ξεκάθαρες συμφωνίες και συμβόλαια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, οργάνωση και ανάπτυξη των σωματείων, βελτίωση της καθημερινότητας, ώστε να υπάρχει το κίνητρο και να έρθουν αγωνιστικά οι καλύτερες ημέρες που όλοι θέλουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στο διοικητικό συμβούλιο και όλα τα στελέχη του αθλήματος. Τους αθλητές και τις αθλήτριες που με μεγάλη υπομονή και πείσμα μέσα στην πανδημία, καταφέρνουν να κρατούν το άθλημα όρθιο. Τους προπονητές και τις προπονήτριες που με αίσθημα ευθύνης, προσαρμόστηκαν στις αγωνιστικές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις μέσα από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Τους διαιτητές, τους παρατηρητές και τα στελέχη, που με συνέπεια δίνουν καθημερινό αγώνα για να υπάρχει αγωνιστική δράση. Τέλος, τους τεχνικούς μας τεχνικούς συμβούλους και προπονητές, οι οποίοι πρώτοι πίστεψαν στην αναγκαιότητα και στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού προγράμματος ως όρο επιβίωσης του αθλήματος και μετάβασης στη μεταπανδημική εποχή.

Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω και να σφίξω το χέρι σε όσους πιστεύουν στο όραμα της προόδου της ελληνικής χειροσφαίρισης και τη μετατροπή της σε έναν από τους μοχλούς του μαζικού και σχολικού αθλητισμού. Γιατί το χάντμπολ "χωράει" σε κάθε σχολική αυλή, σε κάθε χώρο άθλησης, σε κάθε σπίτι.

Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία, για όλες και όλους. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».