Μελβούρνη: Επιτέλους βρέχει, όμως το Οπεν της Αυστραλίας κινδυνεύει (vid)

Σε κάποια προάστια η ποιότητα του αέρα έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε παγκόσμια κλίμακα

Μελβούρνη: Επιτέλους βρέχει, όμως το Οπεν της Αυστραλίας κινδυνεύει (vid)

Οι χορηγοί είναι λογικό να πιέζουν. Όμως οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «δηλητήριο». Το βέβαιο είναι το Οπεν της Αυστραλίας κινδυνεύει εξ αιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές που πνίγουν τη Μελβούρνη.

Βέβαια σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου βρέχει στη Μελβούρνη κι αυτό θα βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καπνοί από τις φωτιές θα κάνουν τον γύρο του κόσμου και θα επιστρέψουν στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα neoskosmos.com, η ατμόσφαιρα είναι και σήμερα θολή με την ποιότητα του αέρα να καταγράφεται ως “πολύ χαμηλή”.

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Η Μελβούρνη ξυπνά τις τελευταίες μέρες σε μια βαριά ατμόσφαιρα λόγω των πυκνών στρωμάτων καπνού που έφτασαν ως εδώ από τις πυρκαγιές στο East Gippsland και τα βορειοανατολικά της Πολιτείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environment Protection Authority/EPA) σε κάποια προάστια η ποιότητα του αέρα έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι παραλίες και οι δημόσιες πισίνες παρέμειναν κλειστές, οι ιπποδρομίες αναβλήθηκαν, οι κλήσεις στο κέντρο άμεσης βοήθειας από πολίτες που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα χτύπησαν «κόκκινο» και οι οικοδόμοι άφησαν κάτω τα εργαλεία τους για μια μέρα.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες προκάλεσαν ανησυχία και σε κάποιους από τους τενίστες που συμμετέχουν στο αυστραλιανό open με τη Σλοβένα παίκτρια Dalila Jakupovic να εγκαταλείπει τον προκριματικό της αγώνα ύστερα από μια ισχυρή κρίση βήχα...

Η ποιότητα του αέρα στο East Gippsland και τις βορειοανατολικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Wangaratta, παραμένει «επικίνδυνη» για μέρες, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην υγεία των κατοίκων η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό.
Οι καταιγίδες που αναμένεται να σημειωθούν σήμερα το απόγευμα θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα της Βικτώριας, ωστόσο η κατάσταση θα χειροτερέψει και πάλι το Σαββατοκύριακο λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και οι οποίες θα ευνοήσουν την επιστροφή του καπνού στον ουρανό της πόλης.
Ο διοικητής της EPA για την Βικτώρια, Steve Lansdell, δήλωσε ότι ο καπνός θα επηρεάζει την πολιτεία για μήνες και κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις πυρκαγιές».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν άφησε να ολοκληρωθεί και ο αγώνας επίδειξης ανάμεσα στη Μαρία Σαράποβα και στη Λάουρα Σίγκμουντ. «Στο δεύτερο σετ άρχισα να βήχω. Επειδή ήμουν άρρωστη νόμισα ότι είναι δικό μου το πρόβλημα. Οταν όμως είδα ότι και η Λάουρα ένιωθε το ίδιο, αποφασίσαμε ότι το καλύτερο για την υγεία μας θα ήταν να σταματήσουμε», δήλωσε η Ρωσίδα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, εκπροσωπεί τους παίκτες στην ATP και ζήτησε από τους διοργανωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής. «Νομίζω ότι η αναβολή αποτελεί την τελευταία επιλογή, αλλά οι διοργανωτές θα πρέπει να εξετάσουν και αυτό το ενδεχόμενο εάν οι συνθήκες επηρεάζουν την υγεία». Οι υπεύθυνοι του τουρνουά, παρόλο που τονίζουν ότι η υγεία των αθλητών προέχει, υποστηρίζουν ότι η αναβολή είναι δύσκολη λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.