Australian Open: «Στον αέρα» το πρώτο Grand Slam της χρονιάς λόγω των πυρκαγιών!

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν εδώ και μήνες την Αυστραλία, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή του πρώτου major του 2020.

Australian Open: «Στον αέρα» το πρώτο Grand Slam της χρονιάς λόγω των πυρκαγιών!

Οι πυρκαγιές που σαρώνουν εδώ και μήνες την ανατολική Αυστραλία έχουν προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στη χώρα της Ωκεανίας, με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, αλλά και θανάτους ανθρώπων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ζώων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι φωτιές έχουν καταστρέψει έκταση 63.000.000 στρεμμάτων, προκαλώντας την εκκένωση τουλάχιστον 1.525 σπιτιών και τον θάνατο 25 ανθρώπων.

Οι επιπτώσεις, δε, στην τοπική πανίδα είναι τεράστιες, καθώς έχουν πεθάνει τουλάχιστον 500.000.000 ζώα, ενώ αν συνυπολογιστούν είδη όπως βατράχια και νυχτερίδες, ο αριθμός υπερβαίνει δεδομένα το 1 δισεκατομμύριο. Η καταστροφή επηρεάζει φυσικά και τον τοπικό αθλητισμό, καθώς σε μόλις δύο εβδομάδες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πρώτο Grand Slam του 2020, το Australian Open, το οποίο διεξάγεται τον Ιανουάριο κάθε χρόνου στη Μελβούρνη.

Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στην πόλη της Αυστραλίας μόνο ιδανικές δεν είναι, καθώς η θερμοκρασία έχει ανέβει σημαντικά, ενώ η ατμόσφαιρα έχει εύλογα επηρεαστεί και εγκυμονεί κινδύνους. Σε σημείο, μάλιστα, που ακόμα κι αυτή καθαυτή η διεξαγωγή του πρώτου major της σεζόν έχει τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς στη Μελβούρνη σκέφτονται μέχρι και τη μεταφορά του τουρνουά σε άλλο σημείο της Αυστραλίας!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση διάφορων φορέων και αξιωματούχων της Αυστραλίας, σε σχέση με τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα και το Australian Open. Ας δούμε ορισμένες εξ αυτών.

«Ξέρουμε πως αυτές οι συνθήκες μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τις ζωές ορισμένων ανθρώπων», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου υγείας της πολιτείας της Βικτόρια.

«Έχουμε διαθέσει σημαντικό μερίδιο των πόρων μας για να γίνουν αναλύσεις, για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια όλων των παικτών, του προσωπικού και των φιλάθλων, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για την ώρα δεν έχουμε στα πλάνα μας να γίνει μεταφορά τουρνουά», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Tennis Australia, Κρεγκ Τάιλι.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η επικεφαλής περιβαλλοντικών επιστημόνων της Βικτόρια, Δρ. Άντρεα Χίνγουντ: «Δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι μέχρι την Τετάρτη. Μπορεί να δούμε κάποια ελαφριά ανακούφιση αύριο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα. Σήμερα πάντως υπάρχει πολύς καπνός και ο καθαρός αέρας είναι ανεπαρκής».

Να σημειώσουμε ότι τα προκριματικά του Australian Open θα ξεκινήσουν σε μόλις μια εβδομάδα (13 Ιανουαρίου), ενώ οι αγώνες για το κυρίως ταμπλό των μονών θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί πως το Australian Open είναι το μεγαλύτερο και μακροβιότερο τουρνουά της Αυστραλίας, ενώ διαθέτει και τρία γήπεδα με οροφές, τη «Rod Laver Arena», τη «Melbourne Arena» και τη «Margaret Court Arena». Μάλιστα, στις σκέψεις των διοργανωτών είναι να διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια στα συγκεκριμένα γήπεδα, προκειμένου να γίνουν με κλειστή την οροφή.