Ναδάλ v Tσιτσιπάς: Το αγόρι απέναντι στο όνειρο του

Ο αγώνας του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Ραφαέλ Ναδάλ στον σημερινό (17.00) τελικό του τουρνουά της Βαρκελώνης είναι μια αναμέτρηση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

Ναδάλ v Tσιτσιπάς: Το αγόρι απέναντι στο όνειρο του

Από τη μια μεριά του φιλέ θα βρίσκεται ο Νο 1 παίκτης στον κόσμο και ο καλύτερος όλων των εποχών στις χωμάτινες επιφάνειες και από την άλλη ένα αγόρι που ευτύχησε στα 19 του να γίνει ο πρώτος Έλληνας τενίστας (μετά τον Νίκι Καλογερόπουλο το 1973) που φτάνει στον τελικό ενός τουρνουά της σειράς ATP Tour.

Είναι τόσα πολλά αυτά που χωρίζουν τους αντιπάλους που ανάγκασαν τον Τσιτσιπά να δηλώσει: «Για να είμαι ειλικρινής, όταν θα αγωνίζομαι, δεν θα κοιτάω ποτέ το σκορ στο ταμπλό. Από τότε που ήμουν μικρός, ήταν όνειρό μου να αντιμετωπίσω τον Ράφα. Είναι φοβερό που θα τον έχω απέναντί μου».

Ναι, δεν έχουν όλοι οι νέοι παίκτες στο τουρ αυτή την τιμή. Και για τον Στέφανο η τιμή γίνεται μεγαλύτερη ακούγοντας τον Ναδάλ να λέει για την αφεντιά του: «O Στέφανος είναι σπουδαίος παίκτης. Πάντοτε οι νεαροί παίκτες έχουν κάτι το ιδιαίτερο και παίζει με τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση. Παίζει τόσο καλά, θα είναι ένα πολύ δύσκολο ματς. Πρέπει να κάνω το καλύτερο παιχνίδι μου».

Καλές οι φιλοφρονήσεις αλλά εδώ μιλάνε οι αριθμοί. Ο Ναδάλ μετράει 18 συνεχόμενες νίκες και 44-0 σετ στο χώμα τη φετινή σεζόν. Στο κεντρικό γήπεδο του κλαμπ της Βαρκελώνης, που φέρει το όνομα του («Πίστα Ραφαέλ Ναδάλ»), έχει πανηγυρίσει 10 φορές ως τώρα την κατάκτηση του τροπαίου. Με τη νίκη του στον ημιτελικό επί του Νταβίντ Γκοφέν έφτασε τις 400 στην καριέρα του στο χώμα. Μπορεί να είναι τέταρτος σε αυτή τη λίστα, πίσω από τους Γκιγιέρμο Βίλας (659), Μανουέλ Οράντες (502) και Τόμας Μούστερ (422) αλλά έχει με διαφορά το καλύτερο ρεκόρ στο ποσοστό επιτυχίας καθώς το 400-35 μεταφράζεται σε 91.9% νικών!

Σήμερα o Ισπανός διεκδικεί τον 77ο τίτλο του στο σιρκουί. Από τους 76 τίτλους, οι 54 έχουν κατακτηθεί στο χώμα: 11 στο Μόντε Κάρλο, 10 στο Ρολάν Γκαρός, 10 στη Βαρκελώνη. Πως νομίζετε ονομάστηκε «ο βασιλιάς του χώματος».

Φυσικά, ούτε λόγος για σύγκριση των δυο τους:
Ο Ναδάλ έγινε επαγγελματίας το 2001 (σε ηλικία 15 χρονών), ο Στέφανος μόλις πριν από δυο χρόνια, το 2016 στα 17 του.

Ο Ναδάλ έχει πετύχει 884 νίκες στο ATP Tour, ο Στέφανος 10 (τις τέσσερις αυτή την εβδομάδα στην Βαρκελώνη).

Ο Ράφα έχει 76 τίτλους στην καριέρα του ενώ ο Στέφανος σήμερα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε τελικό.

Τα κέρδη από τους αγώνες του Ναδάλ ανέρχονται σε 96,089,898 δολάρια ενώ του Τσιτσιπά μετά βίας ξεπερνούν τις 600.00 (613,814).

Όμως, όμως… Ο Στέφανος δεν φοβάται κανένα αντίπαλο. Το απέδειξε αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη, αφού για να φτάσει στον τελικό έκανε τέσσερα μικρά θαύματα, αποκλείοντας ισάριθμους καταταγμένους παίκτες: τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν (7), τον Άλμπερτ Ράμος Βινόλας (10), τον Ντόμινικ Τιμ (3), τον Πάμπλο Καρένο Μπούστα (5).

Αν κάνει άλλο ένα σήμερα, δίχως αμφιβολία, θα πρόκειται για το 8ο θαύμα του κόσμου.