Τσιτσιπάς: Δύσκολο να ανέβεις, δυσκολότερο να κρατηθείς…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει όλο τον χρόνο να δουλέψει για να φτάσει στην πολυπόθητη κορυφή, θα πρέπει όμως να το κάνει χωρίς να «καεί» στην πορεία. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Τσιτσιπάς: Δύσκολο να ανέβεις, δυσκολότερο να κρατηθείς…

Ως φίλοι του αθλητισμού και ειδικότερα ως Έλληνες, εν έτει 2019, έχουμε το προνόμιο να παρακολουθούμε... live την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά, ενός από τους ποιοτικότερους και πιο ταλαντούχους αθλητές που έχει βγάλει ποτέ η χώρα μας, από το ξεκίνημά της.

Τον είδαμε να αναρριχάται ως νέος αθλητής, κερδίζοντας το πρώτο τουρνουά της καριέρας του ως τζούνιορ τον Σεπτέμβριο του 2016, το «Torneo Bonfiglio». Έκτοτε, τον παρακολουθήσαμε να κατακτάει τον πρώτο τίτλο Challenger τον Σεπτέμβριο του 2017, να επικρατεί για πρώτη φορά αντιπάλου που βρίσκεται στο Top 10 του κόσμου (του Νταβίντ Γκοφέν) τον Αύγουστο του 2018, να φτάνει σε δύο τελικούς τουρνουά Masters απέναντι στους σπουδαίους Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς, χάνοντας στις λεπτομέρειες.

Φυσικά το ταλέντο του είναι τέτοιο, που τα παραπάνω επιτεύγματα ήταν μόνο η αρχή. Ο 20χρονος τενίστας έγινε ο πρώτος Έλληνας όλων των εποχών που κατέκτησε τουρνουά της ATP, φτάνοντας μάλιστα τους τρεις τίτλους καριέρας καθώς πανηγύρισε το τρόπαιο στη Στοκχόλμη, στο Όπεν 13 της Μασσαλίας και στο Εστορίλ.

Παράλληλα, άρχισε να προκαλεί… κύματα στις τάξεις των φίλων του τένις ανά τον κόσμο με τις επιδόσεις του στα μεγαλύτερα τουρνουά του αθλήματος, με αποκορύφωμα τη νίκη του επί του Ελβετού «μαέστρου», του Ρότζερ Φέντερερ, στον τέταρτο γύρο του φετινού Αυστραλιανού Όπεν. Θέλοντας ακόμα ένα μήνα για να κλείσει τα 21 του χρόνια (έχει γενέθλια στις 12 Αυγούστου), ο Τσιτσιπάς έχει αναρριχηθεί στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι ήδη σταρ του αθλήματος.

Η άνοδός του στο τένις και στις συνειδήσεις των φίλων του αθλήματος είναι αναμφίβολα… μετεωρική και λαμβάνοντας υπόψη τι έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα στα κορτ, ο μόνος δρόμος του Τσιτσιπά για το μέλλον είναι ακόμα πιο ψηλά. Ωστόσο, όσο δύσκολη κι αν είναι η άνοδος στο υψηλότερο επίπεδο ενός αθλήματος, ακόμα δυσκολότερη είναι η παραμονή στην κορυφή.

Η παρουσία τριών εκ των «ιερών τεράτων» του αθλήματος, τον Φέντερερ, Τζόκοβιτς και Ναδάλ, καθιστά την αποστολή του Στέφανου ιδιαίτερα δύσκολη. Φυσικά ο νεαρός Έλληνας άσος έχει όλο τον χρόνο να δουλέψει για να φτάσει στην πολυπόθητη κορυφή, θα πρέπει όμως να το κάνει με υπομονή και χωρίς υπερφόρτωση.

Κάτι που μας έχει κάνει εντύπωση παρακολουθώντας την πορεία του Τσιτσιπά τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ότι ο Έλληνας άσος δεν… αφήνει τουρνουά για τουρνουά! Πράγματι, σχεδόν κάθε εβδομάδα τον βλέπουμε να αγωνίζεται ανελλιπώς, στην προσπάθειά του να γίνει καλύτερος και να κατακτήσει τίτλους. Άλλο, όμως, η σκληρή δουλειά κι άλλο το «κάψιμο»!

Πιάνοντας εκπληκτική απόδοση σε όσα τουρνουά έδωσε στο χώμα, ήρθε η… προσγείωση στις αρχές του τρέχοντας μήνα με τον πρόωρο αποκλεισμό του από τον 1ο κιόλας γύρο του Wimbledon, με «θύτη» τον άσημο Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο. Μέχρι και ο ίδιος ο Τσιτσιπάς έχει αναφερθεί ήδη στον παράγοντα-κόπωση αρκετές φορές στην καριέρα του. Ίσως, λοιπόν, θα έπρεπε να αφουγκραστεί τον… εαυτό του και να πάρει τις ανάσες που χρειάζεται. Όλο το μέλλον, άλλωστε, είναι μπροστά του.