ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Φράουλες με κρέμα: Το Wimbledon «στο πιάτο σας» (pics)

Ένα αφιέρωμα στο Wimbledon που ξεκινά αύριο (1/7) με τη συμμετοχή των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Φράουλες με κρέμα: Το Wimbledon «στο πιάτο σας» (pics)

Τo Wimbledon, που ξεκινά αύριο (1/7), δεν είναι ένα συνηθισμένο τουρνουά. Έχοντας πίσω του 142 χρόνια ζωής αποτελεί ένα θεσμό που όλοι τον σέβονται και τον τιμούν. Wimbledon σημαίνει πάνω από όλα παράδοση και οι διοργανωτές κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διατηρήσουν ζωντανή στο διάβα του χρόνου...

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει αυτό είναι το Wimbledon που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και σημειώνει τηλεοπτικά ρεκόρ στη θεαματικότητα. Θα το απολαύσουμε και φέτος (από τη Nova), παρακολουθώντας ταυτόχρονα την προσπάθεια δυο δικών μας παιδιών, του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη.

Για να μπείτε στο κλίμα, διαβάστε μερικές από τις πληροφορίες που συλλέξαμε για το περίφημο πρωτάθλημα τένις...

Ποτέ την Κυριακή

Παραδοσιακά δεν γίνονται παιχνίδια την ενδιάμεση Κυριακή του πρωταθλήματος, στο μόνο Grand Slam που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εντούτοις, μερικές φορές, οι καθυστερήσεις λόγω βροχής έχουν αναγκάσει τους διοργανωτές να ξεχάσουν την παράδοση προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Φράουλες με κρέμα

Πολλά πράγματα συνδέονται με το Wimbledon, αλλά τα πιο διάσημο είναι οι φράουλες με κρέμα. Κάθε χρόνο, καταναλώνονται περισσότερα από 28.000 κιλά φράουλες και 7.000 λίτρα κρέμας. Η τιμή για ένα μπολ με φράουλες (τουλάχιστον δέκα φράουλες) δεν έχει αλλάξει από το 2010 – κοστίζει 2,50 λίρες).

To ποτό του τουρνουά

Πρόκειται για το Pimms, ένα αλκοολούχο ποτό με ιστορία από τον 19ο αιώνα. Σερβίρεται από τα μπαρ του κλμαπ. Πάνω από 280.000 ποτήρια Pimms καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο βομβαρδισμός

Το κεντρικό γήπεδο επιβίωσε από τον βομβαρδισμό των γερμανικών αεροπλάνων το 1940. Οι βόμβες κατέστρεψαν 1.200 θέσεις και το γήπεδο δεν επισκευάστηκε πριν από το 1947. Τα πρωταθλήματα του 1946, ωστόσο, διεξήχθησαν κανονικά.

Απαγορευμένοι οι Χορηγοί

Σε αντίθεση με όλα τα τουρνουά, το Wimbledon δεν έχει διαφημίσεις στα γήπεδα του. Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του Πρωταθλήματος.

Στην ουρά για εισιτήριο

Το Wimbledon είναι το μοναδικό τουρνουά του Grand Slam όπου οι οπαδοί μπορούν να δουν αγώνες χωρίς εισιτήρια! Αρκεί να μπουν στην ουρά και να λάβουν μια κάρτα εισόδου. Πολλοί συχνά περιμένουν για μια μέρα και μια νύχτα για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους.


Κυνηγώντας τα περιστέρια

Τα περιστέρια είναι μεγάλοι εχθροί του τένις. Από το 2000, το Wimbledon έχει «επιστρατεύσει» ένα γεράκι, τον Rufus ο οποίος σαρώνει την περιοχή τρομάζοντας τα περιστέρια ώστε να μην διακόπτουν τα παιχνίδια.


Ball Boy ή Ball Girl

Περισσότερο από χίλια παιδιά ελπίζουν κάθε χρόνο να επιλεγούν ως Ball Boy ή Ball Girl αλλά μόνο 250 θα είναι τα τυχερά. Eίναι ηλικίας 9 έως 15 χρονών και προέρχονται από σχολεία και ιδρύματα. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά τον Φεβρουάριο. Ball Girl χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1977 (και στο κεντρικό γήπεδο το 1985).


Το βασιλικό θεωρείο

Οι ψάθινες καρέκλες του βασιλικού θεωρείου είναι από υλικό λυγαριάς (ομαλό και άνετο, χωρίς αιχμηρές άκρες για να μην καταστρέφει ακριβά ρούχα). Το θεωρείο φτιάχτηκε το 1902. Η βασίλισσα όμως τίμησε με την παρουσία της το Πρωτάθλημα τέσσερις μόνο φορές: 1957, 1962, 1977 και 2010.

Τα καπέλα Παναμά

Παρόλο το όνομα, τα καπέλα δεν προέρχονται από τον Παναμά. Στην πραγματικότητα έχουν την προέλευσή τους στο Εκουαδόρ και χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Οι επισκέπτες στο βασιλικό θεωρείο απαγορεύεται να φορούν το καπέλο για να μην εμποδίζουν τη θέα προς το γήπεδο!


Μέλη του κλαμπ

Υπάρχει μια λίστα αναμονής με περίπου 1.000 ονόματα που περιμένουν να γίνουν μέλη του Club. Τα ισόβια μέλη ανέρχονται σε 375. Για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να προταθεί από τέσσερα ενεργά μέλη - όλα τους πρέπει να εξηγήσουν γραπτώς τους λόγους για τους οποίους το προτείνουν.

Το κούρεμα του χορταριού

Το χορτάρι κουρεύεται αυστηρά στα 8 χιλιοστά. Πρόκειται για 100% σίκαλη, που είναι γνωστή για την ανθεκτικότητα, την ταχεία εγκατάστασή, την αντοχή στο κούρεμα και την ανάπτυξη σε πιο κρύες ή υγρές συνθήκες.

Η οροφή…

Η «νέα» οροφή του Κεντρικού γηπέδου μπορεί να ανοιχθεί μόνο όταν οι ταχύτητες του ανέμου είναι κάτω από 43 μίλια / ώρα. Αποτελείται από δέκα δοκούς, που ο καθένας ζυγίζει 70 τόνους.

Τα μπαλάκια

Η Slazenger προμηθεύει όλες τις μπάλες για το πρωτάθλημα από το 1902! Οι κίτρινες μπάλες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1986. Περίπου 54.250 χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Μια κονσέρβα με τρία μπαλάκια πωλείται στους θεατές για £ 2,50.

Ο ανανάς

Οι φράουλες μπορεί να είναι το φρούτο αναφορά στο Wimbledon, αλλά ένας ανανάς (σύμβολο πλούτου) είναι εκείνος που οι άντρες θέλουν να πάρουν τα χέρια τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ασημένια χρυσή αναπαράσταση του εξωτικού φρούτου στην κορυφή του τροπαίου που απονέμεται στους άνδρες νικητές από το 1887.


Τηλεοπτική κάλυψη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος, το 2019 καλύφθηκαν τηλεοπτικά και τα 18 γήπεδα, τα 11 από ανθρώπους-καμέραμεν και τα επτά από κάμερες-ρομπότ.

Δείπνο πρωταθλητών

Ξεκίνησε το 1977. Oι προσκαλεσμένοι φυσικά φορούν σμόκιν και οι γυναίκες τουαλέτες. Η ωραιότερη στιγμή της εκδήλωσης είναι ο χορός του πρωταθλητή και της πρωταθλήτριας μπροστά σε όλους τους καλεσμένους.

Φιλανθρωπία

Μέρος των εσόδων από το τουρνουά διανέμεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα μέσω των προγραμμάτων επιχορηγήσεων του Ιδρύματος Wimbledon. Tα έσοδα από το περσινό πρωτάθλημα ανήλθαν σε 406.000 λίρες.

Το λευκό που ξεχωρίζει

Ο κανονισμός για περίπου λευκή αμφίεση εισήχθη το 1963 ενώ για το απόλυτο λευκό το 1995. Οι παίκτες πρέπει να είναι ντυμένοι με ρούχα τένις ακόμη και στον περιβάλλοντα χώρο του κλαμπ.

Διατροφή

Το Wimbledon είναι η μεγαλύτερη αθλητική επιχείρηση τροφοδοσίας (3.000 άτομα) που διεξάγεται στην Ευρώπη. Οι μέσες ποσότητες φαγητού και ποτού που σερβίρονται στο πρωτάθλημα: Μπανάνες (παίκτες) 2.195 κιλά, σαμπάνια 21.917 φιάλες, Fish & chips 17.170 μερίδες- παγωτά 76.603- Ζυμαρικά (παίκτες) 4.235 μερίδες, μπαγκέτες 72.142- φράουλες & κρέμα 166.055 μερίδες, τσάι & καφές 307.277 φλιτζάνια, πίτσες 23.630, λίτρα γάλακτος 34.572