Μαρία, Στέφανος και... φύγαμε για Ρολάν Γκαρός!

Η παρουσία των δύο αυτών Ελληνόπουλων στο υψηλότερο επίπεδο τένις παγκοσμίως, αποδεικνύει πως το ταλέντο και η σκληρή δουλειά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των δημοφιλών αθλημάτων και έχει «υποχρεώσει» τον κόσμο να ασχοληθεί για πρώτη φορά -ξαφνικά και μαζικά- με την αντισφαίριση.

Μαρία, Στέφανος και... φύγαμε για Ρολάν Γκαρός!

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και δευτερευόντως αθλήματα όπως το βόλεϊ, το πόλο και το χάντμπολ, αποτελούν παραδοσιακά τις βασικές πηγές ασχολίας του Έλληνα φιλάθλου. Αυτό ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες και μέχρι την… ανάδυση του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη από τα… τσικό στο υψηλότερο επίπεδο του τένις παγκοσμίως, δεν συνέτρεχε λόγος να αλλάξει. Να, όμως, που η παρουσία των δύο αυτών Ελληνόπουλων όχι μόνο διαφημίζει τη χώρα μας και αποδεικνύει πως το ταλέντο και η σκληρή δουλειά δεν είναι αποκλειστικό… προνόμιο των δημοφιλών αθλημάτων, αλλά έχει «υποχρεώσει» τον κόσμο να ασχοληθεί για πρώτη φορά -ξαφνικά και μαζικά- με την αντισφαίριση.

Είναι γεγονός ότι μέχρι την εμφάνιση των δύο αυτών παιδιών στο αθλητικό στερέωμα, ο Έλληνας φίλαθλος ήξερε-δεν ήξερε τι… χρώμα είχε το μπαλάκι του τένις. Ίσως υπερβάλλουμε, όμως παραμένει αληθές ότι οι μεγάλες επιτυχίες, όπως οι τωρινές της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά, μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου και τον φέρνουν νομοτελειακά πιο κοντά σε ένα άθλημα. Τέτοιες επιτυχίες δεν είχαν έρθει ποτέ στο παρελθόν, αφού όσο καλοί κι αν ήταν ο Γιώργος Καλοβελώνης και η Αγγελική Κανελλοπούλου -η μητέρα της Μαρίας Σάκκαρη-, δεν είχαν καν πλησιάσει το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται επί του παρόντος τα δύο «γαλανόλευκα» αστέρια.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση της Λένας Δανιηλίδου, η οποία στο διάστημα 2001-2008 κατάφερε να φτάσει μέχρι το Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης, κερδίζοντας 5 τρόπαια WTA. Παράλληλα, είχε στο ενεργητικό της μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2005, όταν είχε… πετάξει εκτός Γουίμπλεντον την τότε κυρίαρχη Ζουστίν Ενάν από το Βέλγιο, η οποία μάλιστα προερχόταν από την κατάκτηση του τίτλου στο Ρολάν Γκαρός.

Ένα… αποκούμπι για τους Έλληνες φιλάθλους είχε αποτελέσει και ο Μάρκος Παγδατής, έστω κι αν επρόκειτο για αθλητή από την Κύπρο. Ωστόσο, πέραν αυτού και της Δανιηλίδου -η οποία σημειωτέον αγωνίζεται μέχρι και σήμερα παρά τα 36 της χρόνια- το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας ουδέποτε είχε αγκαλιάσει πραγματικά το άθλημα της αντισφαίρισης.

Να, όμως, που ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη έχουν πλέον εξελιχθεί σε δύο από τους πλέον δημοφιλείς εκπροσώπους της Ελλάδας σε αθλητικό επίπεδο, έχοντας σταθερά ανοδική πορεία και κάνοντας το μεγάλο «μπαμ» μέσα στο 2019. Ο Στέφανος έκανε την αρχή πέρσι τον Απρίλιο, όταν έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας μετά τον Νίκο Καλογερόπουλο το 1973 που έφτασε σε τελικό Masters, αργότερα στη Στοκχόλμη κέρδισε τον παρθενικό του τίτλο ATP και σήμερα έχει ήδη φτάσει στους 3 συνολικά! Η δε Μαρία έσπασε το… ρόδι των τίτλων WTA τον προηγούμενο μήνα, σηκώνοντας το τρόπαιο στο Όπεν του Ραμπάτ στο Μαρόκο.

Αμφότεροι αποκλείστηκαν οριακά πριν από δύο μέρες στα ημιτελικά του Όπεν της Ρώμης με «θύτες» τον Ραφαέλ Ναδάλ και την Καρολίνα Πλίσκοβα, ωστόσο έχουν ήδη αποδείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο δύο πράγματα: Πρώτον ότι το… ταβάνι τους είναι πολύ ψηλά και το μέλλον τούς ανήκει και δεύτερον ότι «το έχουν» στις χωμάτινες επιφάνειες. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενόψει του Ρολάν Γκαρός που ξεκινάει σε ακριβώς μία εβδομάδα, καθώς το ελληνικό δίδυμο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει όλα τα φόντα να γράψει ιστορία σε ένα από τα δύο δημοφιλέστερα Γκραν Σλαμ του αθλήματος!