Η πρόκληση Τσιτσιπά στο χώμα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που ανέβηκε τη Δευτέρα (1.4) στο Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει την ευκαιρία να πάει ακόμη ψηλότερα τους επόμενους δυο μήνες παίζοντας σε τουρνουά στο χώμα…

Η πρόκληση Τσιτσιπά στο χώμα

Ο Τσιτσιπάς τα πήγε μια χαρά τους τρεις πρώτους μήνες της σεζόν που περιλάμβανε αγώνες σε σκληρές επιφάνειες, συμμετέχοντας στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, κατακτώντας το τουρνουά της Μασαλίας και φτάνοντας μέχρι τον τελικό στο τουρνουά του Ντουμπάι.

Τώρα, το tour μεταφέρεται στα χωμάτινα γήπεδα –κυρίως της Ευρώπης- όπου χρόνια τώρα ζει και βασιλεύει ο Ραφαέλ Ναδάλ- και ο Στέφανος έχει μια καινούργια πρόκληση μπροστά του: Να βελτιώσει κι άλλο τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη (είναι Νο 8) και στην κατάταξη για το ATP Finals (είναι Νο 4).

Μια πρόκληση στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία δεδομένου ότι η αποστολή του τη φετινή σεζόν εμφανίζεται σαφώς πιο εύκολη, εξαιτίας της αναρρίχησής του στην παγκόσμια κατάταξη. Χάρις στο Νο 8, θα είναι μέσα στους 8 καταταγμένους (seeded) παίκτες κάθε τουρνουά, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει βατή κλήρωση στους πρώτους γύρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσιτσιπάς πέρσι τέτοια εποχή βρισκόταν στο Νο 69 και άρα στο… έλεος της κληρωτίδας. Παρόλα αυτά κατάφερε να παραμερίσει όλα τα υψηλά εμπόδια και να φτάσει στον τελικό στο τουρνουά της Βαρκελώνης όπου ηττήθηκε από τον Ράφα Ναδάλ.

Εκτός από τη Βαρκελώνη αγωνίστηκε και σε άλλα τέσσερα χωμάτινα τουρνουά δίχως να αποκομίσει μεγάλα κέρδη, μόνο 575 πόντους, καθώς γνώριζε πρόωρους αποκλεισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάστερς της Μαδρίτης έφυγε με άδεια χέρια (0 βαθμοί) ενώ από το Γκραν Σλαμ του Ρολάν Γκαρός με μόλις 45 βαθμούς, αφού ηττήθηκε στον 2ο γύρο.

Επειδή ακριβώς ξεκινά με λίγα φασούλια στο σακούλι του από την περσινή σεζόν, μπορεί, αν εξοικειωθεί γρήγορα με τις απαιτήσεις στις χωμάτινες επιφάνειες, να κάνει μια γερή μπάζα φέτος και να αβγατίσει κατά πολύ τους πόντους του στην παγκόσμια κατάταξη…

Το πρόγραμμα των χωμάτινων τουρνουά (σε παρένθεση οι πόντοι που θα κληθεί να υπερασπίσει ο Τσιτσιπάς).

Μάστερς Μόντε Κάρλο 14-21 Απριλίου €5,585,030 (70)
Όπεν Βαρκελώνης 22-28 Απριλίου €2,746,455 (300)
Εστορίλ Όπεν 29 Απριλίου- 5 Μαΐου €586,140 (90)
Mάστερς Μαδρίτης 5-12 Μαΐου €7,279,270 (0)
Διεθνές Ρώμης 12-19 Μαΐου €5,791,280 (70)
Ρολάν Γκαρός 26 Μαΐου - 9 Ιουνίου €42,661,000 (45)