Συνοδινός: «Η επιτυχία του Τσιτσιπά οφείλεται στο ότι προέρχεται από αθλητική οικογένεια»

O Γ.Γ.Α. Ιούλιος Συναδικός, αναφέρθηκε στον θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά, αλλά και στο τι θα πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί περισσότερο το τένις στην χώρα μας. 

 Συνοδινός: «Η επιτυχία του Τσιτσιπά οφείλεται στο ότι προέρχεται από αθλητική οικογένεια»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και αναφέρθηκε στον θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά, αλλά και τις προϋποθέσεις που διαθέτει για να φτάσει σε αυτόν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν, ώστε το άθλημα να μπορεί να αναπτυχθεί μαζικά και να μην αποτελεί προτέρημα μιας ελίτ από ομίλους και σωματεία. Ο γγ Αθλητισμού σχολίασε και την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον νέο αθλητικό νόμο και σύμφωνα με την οποία μπορούν πλέον να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Ιούλιος Συναδινός δήλωσε για τις επιτυχίες του Τσιτσιπά: «Η επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά οφείλεται στο ότι προέρχεται από μια αθλητική οικογένεια, ο πατέρας του ως γυμναστής, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής έχει δώσει στο παιδί όλες εκείνες τις βάσεις ώστε να κατακτήσει την κορυφή. Αναμφίβολα έχει παίξει ρόλο και το ότι η μητέρα του παιδιού είναι πρώην αθλήτρια, άρα υπάρχουν δεδομένα τα οποία έχουν συμβάλει, ώστε να κάνει αυτό που έκανε. Πρέπει το παιδί στην κατάλληλη ηλικία να το προτρέψει κάποιος με τις σωστές προϋποθέσεις. Αντιλαμβάνομαι και τους κόπους και τις προσπάθειες της οικογένειας όλης για να φτάσει εκεί διότι ξέρουμε πως στη χώρα μας το τένις δεν έχει μαζικά χαρακτηριστικά».

Για το αν το τένις είναι το άθλημα της ελίτ, εξήγησε: «Το τένις έχει μία εικόνα ότι είναι το άθλημα της ελίτ, εγώ προσωπικά δεν έχω αυτή την άποψη, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν αθλήματα με ταξικά χαρακτηριστικά, της ελίτ, των πλούσιων ή των λιγότερων πλούσιων. Το κάθε άθλημα αναπτύσσεται ανάλογα με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του κάθε τόπου και ανάλογα τα χαρακτηριστικά που δίνει η κάθε ομοσπονδία που το καλλιεργεί και πως δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν ή το περιορίζει και γίνεται προνόμιο».

Οσον αφορά για το πόσο εύκολο είναι να ασχοληθούν τα παιδιά με το τένις: «Το άθλημα αυτό κάθε αυτό δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οι συνθήκες διαμορφώνονται από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι γι αυτό. Για παράδειγμα, στις συνθήκες των ελληνικών σχολείων με τους περιορισμένους χώρους, στα προαύλια έτσι όπως είναι φτιαγμένα, τι μπορεί να κάνει ένας μαθητής στην ώρα της φυσικής αγωγής πάνω στο τσιμέντο; Να τρέξει ενδεχομένως λίγο, να παίξει μπάσκετ, να παίξει βόλεϊ, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει στο σχολείο;

Κι όμως εμείς το ξέρουμε, αλλά δεν έχει περάσει από το μυαλό του πολύ κόσμου πως με ένα απλό μετακινούμενο φιλεδάκι και με δύο ρακέτες τα παιδιά θα μπορούσαν να παίξουν τένις το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι για τους λίγους προνομιούχους. Είναι για τους λίγους αν θέλει ένα παιδί να πάει σε έναν ιδιωτικό όμιλο τένις ή σε ένα κλαμπ, αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχει άλλο τρόπο να παίξει. Γιατί έτσι είναι διαμορφωμένο το σύστημα στο άθλημα».

Ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός πρόσθεσε: «Γίνονται προσπάθειες σε διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα από διάφορους συλλόγους τένις να μην περιορίζονται σε αυτά τα ιδιωτικο-οικονομικά χαρακτηριστικά και κριτήρια αλλά να το ανοίξουν και να αποκτήσει μία μαζικότητα. Υπάρχουν αθλητές που πηγαίνουν σε σχολεία και σύλλογοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν το άθλημα, γίνονται προσπάθειες, τώρα πόσο αποδοτικές είναι αυτές αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, αναμφίβολα όμως νομίζω ότι το σύστημα που λέγεται ελληνικό τένις σήμερα έτσι όπως είναι δομημένο δεν μπορεί να υποδεχτεί τα εκατοντάδες παιδιά ή και περισσότερα που παρακινούμενα από την επιτυχία του Τσιτσιπά ή και της Σάκκαρη θα θελήσουν να μάθουν και να ασχοληθούν. Δεν ξέρω αν είναι έτοιμο το σύστημα και καλό θα είναι να γίνει σύντομα ένας διάλογος με τους εμπλεκόμενους αρμόδιους του αθλήματος.

Για την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον νέο αθλητικό νόμο και σύμφωνα με την οποία μπορούν πλέον να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ιούλιος Συναδινός επισήμανε:

«Κατ’ αρχάς σε εκείνη τη δράση που είχαμε κάνει σε ένα σχολείο στην Αλεξάνδρεια Ημαθείας, ένα μεικτό σχολείο όπου βρίσκονται και παιδιά Ρομά, είχαμε πάει και είχαμε παίξει τένις με τα παιδιά διότι εκεί βρέθηκαν κάποιοι δραστήριοι άνθρωποι από την Ενωση Σωματείων Τένις εκείνης της περιοχής και από άλλες περιοχές που βοήθησαν και έπαιξαν όλα τα παιδιά μαζί. Ο αθλητισμός μπορεί να είναι μέσο για την συμφιλίωση, για την υπέρβαση εθνικών, φυλετικών και άλλων διαφορών κατά αυτόν τον τρόπο λοιπόν μπορεί να είναι και ένα μέσο ώστε οι κοινωνίες να αφομοιώσουν αρμονικά και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρεθεί στη χώρα μας είτε με δική τους θέληση είτε διωγμένοι από τις δικές τους πατρίδες.

Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι υπάρχει τροπολογία στο νόμο ο οποίος θα έρθει στη Βουλή, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ή και στην ολομέλεια προς ψήφιση όπου υπάρχει μια πρόνοια γι αυτούς τους ανθρώπους και γι αυτούς που διαμένουν προσωρινά στη χώρα μας και έχουν αιτηθεί άσυλο και γι αυτούς που έχουν καταθέσει αίτηση για έκδοση άδειας διαμονής για πολίτες τρίτης χώρας που μένουν νόμιμα στη χώρα για όλες τις κατηγορίες των νέων παιδιών που ζουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα αθλητικό σωματείο - έτσι όπως είναι σήμερα η νομοθεσία - δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες και πρωταθλήματα, εμείς λοιπόν θα νομοθετήσουμε ώστε να επιτρέπεται να παίρνουν μέρος σε διασυλλογικά πρωταθλήματα σε αγώνες Κυπέλλου, σε πανελλήνια θα το δούμε, αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες που σας είπα».

Τέλος, ο Ιούλιος Συναδινός απάντησε στην ερώτηση αν θα υπάρξει αντίδραση από τις ομοσπονδίες και κυρίως την ΕΠΟ:

«Εμείς θα νομοθετήσουμε διότι ένα παιδί που βρίσκεται για πέντε έξι μήνες, ένα χρόνο στη χώρα μας ένα από τα πράγματα που έχει να κάνει πέρα από το να πάει σχολείο και να συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε στην πατρίδα του, είναι και ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και άλλες δραστηριότητες που θα το φέρουν πιο κοντά στα δικά μας παιδιά με προφανή θετικά αποτελέσματα».