Όταν ο Φέντερερ ήταν… Τσιτσιπάς (vids)

Δεκαεφτά χρόνια χωρίζουν τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Στέφανο Τσιτσιπά οι οποίοι θα βρεθούν αύριο (20/1) αντιμέτωποι στον γύρο των «16» του Όπεν Αυστραλίας. To fosonline.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω...

Όταν ο Φέντερερ ήταν… Τσιτσιπάς (vids)

Γεννημένοι και οι δυο τον Αύγουστο, (8 Αυγούστου 1981 ο Φέντερερ, 12 Αυγούστου 1998 ο Τσιτσιπάς) ξεκίνησαν από πολύ μικροί να παίζουν τένις ως επαγγελματίες. Οι καριέρες τους στο ξεκίνημά τους παρουσιάζουν αρκετές κοινά σημεία και δεν θα ήταν υπερβολή αν ο Ελβετός έλεγε στον Έλληνα αντίπαλό του τη γνωστή φράση: «Εκεί που είσαι ήμουνα…».

O Φέντερερ κατέκτησε το πρώτο τουρνουά ATP τον Φεβρουάριο 2001, πέντε μήνες πριν να κλείσει τα 20 του χρόνια κι αφού είχε ήδη τρία χρόνια στο επαγγελματικό τουρ. Ο πρώιμος Ρότζερ ήταν πολύ οξύθυμος παίκτης. Μπορεί οι εκρήξεις του μέσα στο γήπεδο να μην έφταναν εκείνες του Τζον Μαν Ένρο αλλά τον έβαζαν συχνά σε μπελάδες.

Ήταν στο Μάστερς της Ρώμης, το 2001 όταν είδε τον εαυτό του στη γιγαντοοθόνη να τσακίζει τις ρακέτες που αποφάσισε να αλλάξει χαρακτήρα και να γίνει ο nice guy που ξέρουμε όλοι. Στο Ρολάν Γκαρός εκείνης της χρονιάς έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Το ίδιο και στο Γουίμπλεντον όπου όμως έκανε το μπαμ της χρονιάς εκθρονίζοντας τον 7 φορές πρωταθλητή Πιτ Σάμπρας.

Τέλειωσε τη σεζόν στο Νο 13 της παγκόσμιας κατάταξης και τον Ιανουάριο του 2002 πήγε στη Μελβούρνη για να καταφέρει κάτι καλύτερο από ότι την προηγούμενη χρονιά όταν είχε αποκλειστεί από τον Γάλλο Αρνό Κλεμάν με 7–6(7–5), 6–4, 6–4 στον 3ο γύρο (ο Κλεμάν στη συνέχεια έφτασε ως τον τελικό όπου έχασε από τον Αντρέ Άγκασι).

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από τον αγώνα Φέντερερ-Κλεμάν

Στο Australian Open ο Φέντερερ μπήκε στο ταμπλό ως Νο 11. Πέρασε σαν σίφουνας τους τρεις πρώτους γύρους αποκλείοντας στα τρία σετ τους Τσανγκ (ΗΠΑ), Σάβολτ (Ουγγαρία), Σούτλερ (Γερμανία) αλλά σκόνταψε στον 4ο απέναντι στον επίσης Γερμανό, Τόμι Χάας, όχι πάντως χωρίς να δώσει μια μεγάλη μάχη (7–6(7–3), 4–6, 3–6, 6–4, 8–6)

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από τον αγώνα Φέντερερ- Χάας

Στην ίδια ηλικία, ο Τσιτσιπάς (δηλαδή 19 στα 20) αποκλείστηκε στον 1ο γύρο του Australian Open από τον 18χρονο Καναδό Σαπόβάλοφ αλλά στη συνέχεια εκτόξευσε την απόδοσή του. Η ανοδική πορεία ξεκίνησε από τη Βαρκελόνη όπου έφτασε στον πρώτο του τελικό ΑΤP αποκλείοντας το Νο 7, Ντομινίκ Τιμ πριν χάσει από τον Ναδάλ στον τελικό. Με το αποτέλεσμα αυτό μπήκε στο τοπ-50. Στο Εστορίλ έφτασε στα ημιτελικά, κερδίζοντας το Νο 8 Κέβιν Άντερσον.

Στο Ρολάν Γκαρός αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από τον Τιμ (φιναλίστ μετέπειτα). Στο Γουίμπλεντον, τοποθετήθηκε Νο 31 και προέλασε μέχρι τον 4ο γύρο όπου έχασε από τον Νο 10 Τζον Ισνερ. Πήγε μέχρι τα ημιτελικά στην Ουάσιγκτον και έπαιξε στον πρώτο του τελικό σε Μάστερς στο Όπεν Καναδά, όπου έγινε ο νεότερος παίκτης με 4 νίκες απέναντι σε αντιπάλους του τοπ 10 (Τιμ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ, Άντερσον) πριν χάσει (πάλι) από τον Ναδάλ στον τελικό.

Δείτε στιγμιότυπα από τον αγώνα του Τσιτσιπά με τον Τζόκοβιτς.

Μετά τον Καναδά αναρριχήθηκε στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Κουρασμένος αποκλείστηκε στο 2ο γύρο του US Open από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ αλλά επανήλθε δριμύτερος τους επόμενους μήνες. Στο Οπεν Στοκχόλμης έγινε ο πρώτος Έλληνας με τίτλο ΑΤP. Κατέκτησε και το Next Gen ATP και ψηφίστηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του 2018. Έκλεισε τη σεζόν στο Νο 15 και ταξίδεψε στην Αυστραλία για να μας κάνει υπερήφανους.

Ο ένας για τον άλλο...

Είπε ο Φέντερερ για τον Τσιτσιπά: «Είμαι χαρούμενος για τον Στέφανο. Παίζει τόσο καλά και ανυπομονώ να παίξω μαζί του. Πιστεύω θα είναι ωραίος αγώνας. Μου αρέσει ο τρόπος του παιχνιδιού του και επίσης ανεβαίνει συχνά στο φιλέ. Όπως και εγώ. Πιστεύω πως θα δούμε ένα πολύ αθλητικό και επιθετικό παιχνίδι»,

Είπε ο Τσιτσιπάς για τον Φέντερερ: «Είναι ένας θρύλος του αθλήματός μας. Θα είναι εκπληκτικό που θα τον αντιμετωπίσω σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου, τη Rod Laver Arena. Είμαι ενθουσιασμένος γι' αυτό το ματς».